Rúgót draftolni a második napon? Aguayo miatt megérheti

2016.04.29. 15:06

Tizenhat éve nem történt olyan, hogy egy rúgójátékos kihagyja az utolsó egyetemi évét, és korán benevezzen az NFL-draftra. Akkor a Florida State-ről érkező Sebastian Janikowski lépte ezt meg, el is vitte az első körben az Oakland Raiders. Most egy másik kivételes Florida State-es rúgó, Robert Aguayo döntött így, és ugyan elsőkörös már biztosan nem lesz, de akad majd olyan csapat, ami elgondolkodik azon, hogy érdemes elvinni, akár már a harmadik körben. 

Miért éppen ő? 

Pro: Aguayo az egyetemi amerikaifoci történetének legpontosabb rúgójátékosa, ami számokban azt jelenti, hogy egyetemi pályafutása alatt a mezőnygólok 88,5 százalékát bevágta, extra pontot pedig sosem hibázott, azaz összes rúgásának 96,7 százalékát értékesítette. Neccesebb helyzetekben sem remegett meg, az FSU-nak több győzelmet is hozott meccsvégi mezőnygóljaival. Középtávról nem lesz gondja, 40 yardon belülről 39 próbálkozásból 39 jó rúgás volt a mérlege. 

Kon: A technikája tökéletes, és ezzel kompenzálja is legnagyobb hiányosságát: nem kiemelkedően erős a lába, ami a távolabbi kísérletein meg is látszik. A kirúgásai sem a legjobbak, átlagosan 62,6 yardra szálltak, ami országosan a 30. helyre volt elég, és elég sok ment ki az oldalvonalon is. Kicsit aggasztó lehet, hogy pont az utolsó évére kicsit kopott a pontossága, leginkább a 40 yard fölötti kísérletein látszott ez meg. Olyan sokszor azért nem lett próbára téve 50 yardon túlról, ráadásul nem is volt túl pontos onnan. 

Ha csak egy videót nézel meg róla

Hol kelhet el? 

Mike Nugentet 2005-ben a második körben, a negyvenhetedik helyen draftolták, Aguayo lehet a sorban a következő, akit ilyen magasan elvisznek rúgóként. A múlt szezonban viszonylag sokat szenvedtek a rúgók az extra pontos szabályváltoztatás miatt, úgyhogy ezért is kapós lehet. A Jacksonville Jaguars, a Minnesota Vikings és a Buffalo Bills is végállomás lehet, és hát nyilván a denveri magaslati körülmények is feküdnének neki. 

Egyetemi számai

  Év Extra pont-kísérlet  Sikeres Extra pont   Mezőnygól-kísérlet   Sikeres mezőnygól  
2015     49 49    26   21
2014    55 55  30    27
2013    94  94    22   21