A futó, akit lehetetlen megállítani, lepattannak róla a védők

2016.08.24. 12:10

Szeptember elején elkezdődik az egyetemi amerikaifutball-bajnokság, amit a tíz legmeghatározóbb játékos bemutatásával vezetünk fel. Ők tehetik a legtöbbet azért, hogy csapatuk bajnok legyen. 

Tavaly azt írtuk Leonard Fournette-ről, hogy olyan,  mint egy videojáték csaláskódja, mert annyira kilógott az egyetemi mezőnyből időnként, fel is merült, hogy már 20 évesen mehetne az NFL-be. Az LSU futójátékosa az egyetemi amerikaifoci legnagyobb sztárja, de nem csak rajta múlik majd, hogy csapata bejut-e végre a rájátszásba. A múlt idényben a legfontosabb meccsen szúrtak ki vele, idén mindent megbosszulhat, mielőtt az NFL-re vált. 

Miért olyan nagy szám? 

Az Adrian Peterson-párhuzam nem túlzás, mert amellett, hogy Fournette ugyanolyan domináns egyetemi szinten, mint az NFL-sztár Peterson volt, a termetük is szinte ugyanolyan. Mindketten 185 centi magasak, az LSU-játékos egy kicsit nehezebb is, de ugyanolyan optimálisan oszlik el rajta a súly. Látványosan megnőtt a múlt szezonban, és testi erejét remekül kamatoztatta: kontakt után 3,8 yardot átlagolt, és 85 elrontott szerelés volt ellene, ezzel az első helyen volt az országban. A legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeát megnyert Alabama-futó, Derrick Henry 76-ig jutott, de 96-tal több futás kellett neki ehhez. 

Ne maradjon le semmiről!

Ha Fournette szembejön, az olyan, minta a gyorsvonat érkezne, néhány egyetemi csapat védelmét tényleg szétterrorizálta a futásaival. Erről az Auburn tudna a legtöbbet mesélni, aminek védőivel az alapszakasz elején játszadozott a múlt évben. 

1916 yardig jutott a múlt idényben, és ami igazán veszélyessé teszi, hogy ebből 834-et legalább 15 yardos futásokból hozott össze. Vagyis amellett, hogy képes kitörni a szerelésekből, még rendkívül robbanékony is: ha megnyílik előtte a terület, akkor hamar csúcssebességre kapcsol. Elkapóként egyre jobb, és passzjátékoknál a blokkolásban is hasznát tudják venni. 

Tavaly az volt a gond, hogy a legfontosabb meccsen az Alabama elég jól felkészült belőle, és gyakorlatilag levette a pályáról, onnantól szálltak el az LSU esélyei is a rájátszásra. A később bajnok Alabama Crimson Tide elleni mérkőzésük idén is a szezon egyik legfontosabb pontja lesz, és hiába vannak távozók a címvédőnél, a védelmük ugyanolyan kíméletlennek ígérkezik, mint tavaly. November 5-én játszik egymással a két rivális, az év egyik legnagyobb derbije lesz. 

Fournette esetében némi aggodalomra adhat okot, hogy a szezon előtt megsérült a bokája, de az LSU szerint nem komoly a dolog, úgyhogy ez elvileg nem fogja akadályozni. 

Fournette-et próbálják szerelni
Fournette-et próbálják szerelni

Mi a helyzet a többiekkel?

Azonban lehet, hogy az sem lesz elég, ha Fournette kifut a világból, mert az LSU gondjai irányítóposzton vannak. Ez főleg akkor lehet probléma, ha a sztárfutójukat megfogják valamelyik szoros meccsen úgy, mint tavaly az Alabama. Az irányító Brandon Harris sokat fejlődött a legutóbbi szezon alatt, az eddigieknél azonban több kell tőle, ha az LSU meg akarja nyerni konferenciáját, és bejutni a rájátszásba. Harrisnek elsősorban a koncentrációban és a pontosságban kell javulnia, utóbbiban feljavíthatja két remek elkapója, akik simán az NFL-ben köthetnek ki: Malachi Dupre és Travin Dural. Csak nehogy megsérüljenek. És Fournette mögött ott van még Derrius Guice is, aki első évében 436 futott yardig jutott, elég ígéretesnek tűnt ő is. 

A tehetségekkel telepakolt védelemnek a hírek szerint nagyon jót tett a Wisconsintól érkezett defensive coordinator, Dave Aranda kinevezése. A speciális egység játékát kell felturbózni majd a tavalyihoz képest.

Összességében tapasztalattal és tehetségekkel van tele az idei LSU, és mivel Fournette valószínűleg az idény után dobbant az NFL-be, most vagy soha-idény jön nekik. Fournette-nek meg akár egy Heisman-trófea. De ha a szezon félremegy, az Les Miles edző állásába is kerülhet. 

A cikkhez a Pro Football Focus statisztikáit használtuk fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?