30 éve keresi önmagát az amerikaifoci legbizarrabb emberkísérlete

2016.08.24. 01:11

Todd Marinovich egykori NFL-irányító nagyjából harminc éve küzd drogfüggőségével, és a hétvégén ismét letartóztatták, mert meztelenül találták rá egy kertben, kaliforniai otthona közelében. Heroin és fű is volt nála.

A korábbi amerikaifutballista egy bizarr emberkísérlet alanya volt már gyerekkorától kezdve, és az NFL egyik legnagyobb melléfogása lett belőle. 

A történet ott kezdődik, hogy Marinovich apja, Marv a USC egyetemi játékosa volt, majd lehúzott néhány évet az NFL-ben, ahonnan azzal nyírta ki magát, hogy túlzásba vitte a súlyzós edzéseket. Semmi időt nem hagyott a testének a regenerálódásra, és később ő is elismerte, az edzés terén rengeteg hülyeséget csinált aktív játékosként. 

Ne maradjon le semmiről!

Az NFL-nek lőttek, úgyhogy a liga egyik első erőnléti edzőjeként folytatta pályafutását, állást kapott az Oakland Raidersnél, majd a San Diego Chargersnél. Saját edzésprogramot dolgozott ki, rengeteget vett át az orosz és kelet-német módszerekből. 

A legnagyobb munkája azonban saját fia, Todd Marinovich volt: 

Az volt a cél, hogy megnézzük, hogyan tud fejlődni egy gyerek, ha tökéletes környezetben nő fel. A tökéletesség elérése volt a cél. 

Már egész fiatalon különböző gyakorlatoknak vetette alá a fiát, úgyhogy mire Todd Marinovich hároméves lett, felüléseket és súlyzós gyakorlatokkal végzett, mindkét kezével tudott dobni és rúgni is megtanult. Négyévesen harminckét perc alatt közel hat kilométert futott. De nemcsak a tréningekhez kellett alkalmazkodnia: nem ehetett gyorskaját, amikor pedig születésnapi zsúrokra hívták, akkor a saját cukormentes süteményét kellett magával vinnie, nehogy egyen mások tortájából.

Nem volt moziba járás, strandolás és nyaralás sem, csak edzés volt. 

"Engedelmeskedtünk Marv akaratának, akkor ezek a dolgok helyesnek tűntek" - nyilatkozta később az ESPN 30 for 30 dokusorozatának a The Marinovich Project című részében anyja, Trudi Fertig, aki évekkel később elvált férjétől. Részben Marv megszállottsága miatt. 

Marinovich nem nagyon mert szólni az apjának, még ha elege is volt az egészből, és nem is azért, mert attól tartott, hogy megveri. Inkább az apja természete volt olyan tekintélyt parancsoló.  "A mi kapcsolatunk igazából mindig is inkább edző-játékos kapcsolat volt, mint apa-fia kapcsolat" - vallotta be később.

Marinovich és az Apja, Marv
Marinovich és az Apja, Marv

Az eredmények mindenesetre jöttek: középiskolásként kiemelkedő számokat hozott irányítóként. Felkapta a média is, és robotirányítóként, tökéletes gépként emlegették, ez egy kicsit kezdett az agyára menni. 

A nyomás és elvárások hatására elkezdett füvezni, és egy idő után szinte minden nap be volt szívva a haverjaival. Saját bevallása szerint akkoriban nem érezte, hogy ez hátráltatná, inkább segített neki. Nem is csinált belőle titkot, hogy szív: volt olyan meccse, hogy az ellenfél szurkolói Marijuana-vich skandálással próbálták hergelni. 

Az adottságai és a tehetsége miatt egy rakás egyetemi csapat hívta magához, végül ő is a USC-t választotta. Az apja viszont már nem volt vele, hogy állandóan felügyelje, és az egyetemi sztárcsapat irányítójaként nem csökkent rajta a nyomás. Ekkor mondta az anyjának azt, hogy:

Nem akarok Todd Marinovich lenni. 

Az utolsó évében már voltak jelei, hogy valami nincs rendben: balhézott az edzőjével, eltiltást is kapott, és lekapcsolták kokainbirtoklás miatt. 

GettyImages-244309

De nem volt megállás: maradt Kalifornia és a sztárok élete, ugyanis az NFL-be a Los Angeles Raiders draftolta az első körben (ezen a drafton Brett Favre a harmadik körben kelt el), ám ekkorra elhatalmasodtak rajta a drogproblémák. Sokkal többet füvezett, és ő is gyógyszerfüggő lett, mint egy csomó profi. Az egyetemi kokainos balhéja miatt ráadásul rendszeres drogtesztekre kötelezték, ezeket úgy próbálta megúszni, hogy

  • ismerőseitől kapott vizeletmintákat, és azt adta le az ellenőrzéseknél
  • egyik kemény piás csapattársától is kapott mintát, de mivel feltűnően magas volt atz alkoholszint a leadott mintákban, elvonóra kötelezték
  • aztán átállt az LSD-re, mert azt nem mutatták ki a drogtesztek

A balkezes irányító híres volt arról is, hogy mekkora bulikat szervezett a csapattársainak, amikor újoncként vendégül kellett látnia az idősebbeket. Marinovich rengeteg pénzt vert el az első ilyen bulira: kikölcsönzött egy farmot, ahol az istállót ministadionná alakíttatta, bérelt egy csapatnyi sztriptíztáncost, néhány pornósztárt. Később az egész eseményt a valaha volt legnagyobb Raiders-buliként emlegették később a csapattársak.

GettyImages-482079149

Az elbukott drogtesztek miatt hamar kicsinálta magát az NFL-ből, a teljesítménye is erősen hullámzott amúgy is. A liga történetének egyik legnagyobb melléfogásaként könyvelték el. Próbálkozott ezután a kanadai ligában, majd egy ideig játszott az arénaligában, ám onnan is elküldték, mert folyamatosan a bírókkal balhézott. 

A drogproblémáit jó ideig nem sikerült legyőzni, sőt, rászokott a heroinra is, és ezek után ki-be járt az elvonókról. Letartóztatták szexuális zaklatásért, és azért is, mert tiltott helyen gördeszkázott, vagy épp kiütve feküdt egy nyilvános vécében.

Marinovich mostanság
Marinovich mostanság

Volt, hogy évekig tiszta tudott maradni. Festett, nyitott egy galériát Kaliforniában, és függőkön próbált segíteni, majd ismét visszaesett. A legújabb letartóztatás alapján is úgy tűnik, hogy 47 éves korában még mindig komoly problémái vannak.

Nem nehéz párhuzamot vonni egy nemrég aktív játékossal: Johnny Manziel hasonló balhék miatt írta ki magát az NFL-ből két év alatt.