Kamuflázs! Ősrégi trükk, de nagyon megetették vele az ellenfelet

2016.10.09. 14:31

Egyszerű, de halálos trükköt kapott elő a Tennessee Volunteers szombaton a Texas A&M Aggies elleni szombati rangadón azért, hogy tartani tudja a lépést az ellenféllel. A trükk bejött, de végül ez is kevés volt.

vlcsnap-2016-10-09-13h14m35s714.png

Ne maradjon le semmiről!

A Volunteers támadójátéka nem a kreativitásáról híres, de amit csinálnak, azt elég jól csinálják az irányító Joshua Dobbsszal, még akkor is, ha kicsit nehezen indulnak be az idei meccseiken. Ezen próbáltak meg változtatni szombaton némi trükközéssel, amikor 7-0-s hátrányban, négy yardra a gólvonaltól egy szokatlan játékot hívtak be.

Az eredetileg a center mögött felálló Dobbs (#11) elindul jobbra az elkapója felé, mintha épp megváltoztatná a játékot, és ezt kommunikálná. Csakhogy ez egy elterelés, mert miközben kifelé sétál, a center már indítja is a labdát a hátrébb álló futójátékosnak. Innentől pedig lényegében egy wildcat-játékkal van dolgunk: az ilyen felállás lényege az, hogy az irányító helyén egy futójátékos vagy elkapó áll fel, ő kapja egyből a labdát a centertől. Ezzel egy labdaátadásnyi időt nyernek, ha ő indul meg, de további variációs lehetőséget jelent, hogy az általában az egyik oldalra kihelyezett irányítót újra bevonva a játékba egy késleltetett passzal lepik meg a védelmet. A wildcatet 2008-ban porolta le az NFL-ben a Miami Dolphins a szezon elején, és annyira meglepte a váratlan húzással a New England Patriotsot, hogy 38-13-ra verték őket.

Kamuflázs?

A Kamuflázs alrovatban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

Itt viszont dupla csavarral történt minden, mert a labdát megkapó futójátékos balra indult, majd visszapasszolt a vele szemben futó elkapónak, és végül Jauan Jennings (aki középiskolásként még irányítót játszott) passzolt az időközben meginduló és üresen maradó Dobbsnak.

Jól látható, hogy a védelem mennyire nem számított erre, hárman is fellépnek a jobbra meginduló Jenningsre, így maradhatatott üresen a blokkolást egy pillanatra még el is játszó Dobbs.

Utólag viszont kiderült az is, hogy bár a bírók megadták a touchdownt, valójában nem kellett volna, mert a dobás pillanatában az egyik támadófalember a gólvonalon, vagyis a játék indulásához képest 4 yarddal előrébb ácsorog, ezt pedig nem tehetné meg passzjátéknál.

vlcsnap-2016-10-09-13h14m42s774.png

A Volunteers így engyelített ki 7-7-nél az első negyed végén, ám később kétszeri hosszabbítás után 45-38-ra kikaptak.