Aljas trükk után jött minden idők második legnagyobb fordítása

2017.09.04. 14:19

Maratoni fordulóval indult a 2017-es egyetemi amerikaifutball-bajnokság, hiszen már csütörtök este is voltak meccsek, a forduló utolsó találkozóját pedig hétfőn (magyar idő szerint kedd hajnalban) játssza a Tennessee és a Georgia Tech. Vasárnap az ország egyik legjobb irányítójának tartott Josh Rosennel felálló UCLA és a Texas A&M meccse volt a kiemelt, amin a UCLA 34 pontos hátrányból, óriási trükkel fordított a legvégén.

A Texas A&M remekül kezdett, a félidőben már 38-10-re, a harmadik negyedben pedig 44-10-re vezettek, innen úgy tűnt, szinte lehetetlen, hogy kikapjanak. De csak úgy tűnt, a UCLA ugyanis rákapcsolt, főleg a hatalmas irányítótehetségnek tartott, jövőre már az NFL-ben játszó Josh Rosen kapta el a fonalat, és a Bruins

zsinórban 5 touchdownt, vagyis 35 pontot szerezve megfordította a meccset, összehozva az egyetemi bajnokság első osztályának (FBS) második legnagyobb fordítását.

Ne maradjon le semmiről!

A rekord továbbra is a Michigan State-é még 2006-ból, amikkor 38-3-ról fordítottak 41-38-ra a Northwestern ellen.

Önmagában a UCLA fordítása eléggé szenzáció, de az, ahogy az utolsó percen belül megszerezték a győztes touchdownt, tényleg epikus: a UCLA tíz yardra a célterülettől támadhatott, nem volt már időkérésük, az óra viszont pörgött. Rosen sietve állította fel a támadósort, amit a bírók engedélyt adtak rá, elindíttatta a labdát, majd úgy tett, mintha földhöz vágná a labdát (spike-olás), hogy ezzel megállítsa az órát, és több idejük legyen átgondolni, mit is csináljanak.

Csakhogy ekkorra már rég tudták, hogy egy trükkjátékkal állnak elő, Rosen tökéletesen játszotta el, hogy a labdát odavágta, ezzel sikerült is pár védőt megvezetnie, majd balra passzolt, tökéletesen. Az elkapást Jordan Lasley csinálta meg – már ha egyáltalán sikerült az elkapás, felmerült ugyanis, hogy mire bebiztosította a kezében a labdát, addigra bal lábbal kilépett a pályán kívülre, de az esetet nem nézették vissza a videóbíróval –, ezzel ő is hős lett, mert nem volt könnyű elkapni.

A UCLA-irányító Rosen végül 491 passzolt yarddal és négy touchdownnal zárta a meccset, ebből 292 yard és mind a négy touchdown az utolsó negyedben jött.

Hasonló TD-t csinált meg tavaly az NFL-ben a Pittsburgh Steelers is, de ez volt a Miami Dolphins-legenda Dan Marino egyik kedvenc trükkje is.

A Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.