Aljas trükk után jött minden idők második legnagyobb fordítása

2017.09.04. 14:19

Maratoni fordulóval indult a 2017-es egyetemi amerikaifutball-bajnokság, hiszen már csütörtök este is voltak meccsek, a forduló utolsó találkozóját pedig hétfőn (magyar idő szerint kedd hajnalban) játssza a Tennessee és a Georgia Tech. Vasárnap az ország egyik legjobb irányítójának tartott Josh Rosennel felálló UCLA és a Texas A&M meccse volt a kiemelt, amin a UCLA 34 pontos hátrányból, óriási trükkel fordított a legvégén.

A Texas A&M remekül kezdett, a félidőben már 38-10-re, a harmadik negyedben pedig 44-10-re vezettek, innen úgy tűnt, szinte lehetetlen, hogy kikapjanak. De csak úgy tűnt, a UCLA ugyanis rákapcsolt, főleg a hatalmas irányítótehetségnek tartott, jövőre már az NFL-ben játszó Josh Rosen kapta el a fonalat, és a Bruins

zsinórban 5 touchdownt, vagyis 35 pontot szerezve megfordította a meccset, összehozva az egyetemi bajnokság első osztályának (FBS) második legnagyobb fordítását.

Ne maradjon le semmiről!

A rekord továbbra is a Michigan State-é még 2006-ból, amikkor 38-3-ról fordítottak 41-38-ra a Northwestern ellen.

Önmagában a UCLA fordítása eléggé szenzáció, de az, ahogy az utolsó percen belül megszerezték a győztes touchdownt, tényleg epikus: a UCLA tíz yardra a célterülettől támadhatott, nem volt már időkérésük, az óra viszont pörgött. Rosen sietve állította fel a támadósort, amit a bírók engedélyt adtak rá, elindíttatta a labdát, majd úgy tett, mintha földhöz vágná a labdát (spike-olás), hogy ezzel megállítsa az órát, és több idejük legyen átgondolni, mit is csináljanak.

Csakhogy ekkorra már rég tudták, hogy egy trükkjátékkal állnak elő, Rosen tökéletesen játszotta el, hogy a labdát odavágta, ezzel sikerült is pár védőt megvezetnie, majd balra passzolt, tökéletesen. Az elkapást Jordan Lasley csinálta meg – már ha egyáltalán sikerült az elkapás, felmerült ugyanis, hogy mire bebiztosította a kezében a labdát, addigra bal lábbal kilépett a pályán kívülre, de az esetet nem nézették vissza a videóbíróval –, ezzel ő is hős lett, mert nem volt könnyű elkapni.

A UCLA-irányító Rosen végül 491 passzolt yarddal és négy touchdownnal zárta a meccset, ebből 292 yard és mind a négy touchdown az utolsó negyedben jött.

Hasonló TD-t csinált meg tavaly az NFL-ben a Pittsburgh Steelers is, de ez volt a Miami Dolphins-legenda Dan Marino egyik kedvenc trükkje is.

A Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?