Az NFL titkos fegyvere: a szejtán

2018.01.05. 15:17

Tej, steak és sült szalonna helyett dió, spenót és szejtán lett az NFL-rájátszásba jutott Tennessee Titans játékosainak kedvence. Van persze, aki csal, de a dolog működik, simán tartható a 130 kilós versenysúly vega-étrenddel is.

Ne maradjon le semmiről!

A vega-étrendre váltás legérdekesebb hatásáról a 10 éve az NFL-ben játszó Wesley Woodyard beszélt, aki ugyan még nem teljesen szokott hozzá, hogy nem tejjel eszi a gabonapelyhet, és a reggeliből is hiányzik neki a sült szalonna, de azt vette észre magán, hogy már nincs szüksége a feltöltődésre a szezon végén megszokott napközbeni szundikálásokra.

"Nagyon megnőtt az energiaszintem, csak attól, hogy sokkal jobb dolgokat eszem. A súlyomat nehezebb tartani így azért, de megéri, mert jobb az egészségemnek."

Az egész folyamatot egyébként Woodyard védőtársa, Derrick Morgan kezdte, akinek a felesége, Charity Morgan vega étrendet követő szakács. Morgan korábban is próbálkozott már vegára váltással hosszabb-rövidebb időszakokra, de akkor döntött így véglegesen, amikor az étrend-tanácsadója is ezt javasolta neki. A dolog annyira bejött Morgannek, hogy a Titansből (főként a védelemből) legalább tízen követték a váltásban (azért csak ennyien, mert Morgan felesége egyelőre csak ennyire tud főzni). A teljesítményükön pedig meg sem látszott – támadójátékonként engedett yardban a hetedikek lettek a szezonban, sackekben ötödikek, a Titans pedig ott van a rájátszásban.

De vega lett a csapat kezdő futójátékosa, DeMarco Murray, és az első számú elkapó, Rishard Matthews is.

Már köztük van az eleinte szkeptikus Jurrell Casey is, aki leginkább amiatt aggódott, hogy csupán növényi eredetű ételekkel hogy tartja majd 136 kilós súlyát, és hogy lesz ereje nála is nagyobb támadófalemberekkel küzdeni. "A legfontosabb dolog, hogy mivel pótoljuk a hússal kieső proteint" – véli Casey. Az étrendben a hús helyett káposzta, spenót, diófélék, babok, lencse és szejtán adják az energiát.

A szejtán egyébként nem egy növény, mint a többi, hanem egy étel, más néven búzahús, a gabona fehérjében gazdag része, ami kinézetre is hasonlít a húsra elkészítés után. 

Persze nem volt könnyű. Casey 129 kilóra fogyott, de ugyanolyan erős maradt, cserébe gyorsult kicsit, és bevallása szerint sokkal gyorsabban regenerálódik, ami a sűrű menetrendben nem elhanyagolható. A támadófal közepén játszó Center, Ben Jones viszont csal kicsit: ő 147 kilóról 140-re ment le, és napi egy csirkeétel kellett, hogy 142-re vissza tudjon hízni, de nála számít is a súly.

Hogy a vega-lendület meddig tart ki, az szombaton kiderül, a Titans akkor játszik a rájátszás első fordulójában a Kansas City Chiefs ellen, magyar idő szerint este 22.35-től.