A város, amit húsz évre elátkozott egy Super Bowl-rendezés

2019.01.31. 20:22

2000. január 30-án rendezték meg a Super Bowl XXXIV-t a St. Louis Rams és a Tennessee Titans között, és minden idők egyik legemlékezetesebb befejezését hozták össze a csapatok. Csakhogy a képbe csúnyán belerondított az időjárás, ami miatt Atlanta közel húsz évig nem kaphatott Super Bowlt. 

A meccs befejezését a legnagyszerűbb hat másodpercként emlegették a Super Bowlok történetében, mivel néhány pillanatig mindenki azt találgatta, hogy az elkapó Kevin Dyson elérte-e a gólvonalat a labdával, és jön-e a hosszabbítás, ami a döntők történetének első hosszabbítása lett volna. 

A felvételek után hamar kiderült, hogy Dysont még a vonal előtt állította meg linebacker Mike Jones, ám a kispadoknál, ahonnan nem látszott pontosan, mi történt, egy darabig nagy volt a tanakodás. Végül az eredmény nem változott, a Rams 23-16-ra nyert. 

Ne maradjon le semmiről!

Legalább ennyire emlékezetes volt, ami a stadionon kívül történt a döntő előtt, és a városvezetők valószínűleg nem is gondolták, hogy ilyen hosszú távú következménye lesz. Ugyanis a meccs előtt ítéletidő csapott le a városra, ami alaposan megnehezítette a Super Bowl lebonyolítását, bár leginkább a nézők szívtak emiatt. Na jó, meg kicsit a csapatok is. 

Az ónos esővel és erős lehűléssel érkező első front egy héttel a meccs előtt sújtotta Atlantát, teljesen megbénította a várost, illetve környékét,

nagyjából félmillió háztartás maradt áram nélkül.

Aztán két nappal a Super Bowl előtt jött az újabb időjárási csapás. Először a vonatközlekedés krepált be, emiatt mentesítő buszokat kellett küldeni, hogy el tudják szállítani a döntőre érkező tömegeket, aztán a közúti közlekedés is lehalt, az egyik fővonalon például negyvenhét autó csúszott egybe. 

Közben javában mentek a Super Bowlt felvezető szokásos szurkolói események, melyek egy részét nyílt terepen szokták megrendezni, csakhogy itt – a visszaemlékezések szerint – a tömegek elmaradtak, a megszokotthoz képest jóval kevesebb ember jutott el a felvezető programokra. 

A Super Bowl-csapatok is szívtak az időjárás miatt: a Georgia Tech egyetemi csapat központjában készülő Tennessee Titans dolgát az nehezítette, hogy a pálya talaja szétfagyott. A Ramsnek sem volt könnyű dolga, nekik két kinti melegítőtest jutott a teljes keretre, közel hatvan emberre.  

Persze korábban is volt már példa arra, hogy egy Super Bowl lebonyolításába beleszólt az időjárás, például 1982-ben, amikor a hagyományoktól eltérően Michiganben rendezték meg a döntőt. Akkor az óriási havazás és az emiatt kialakuló dugók együtt okoztak káoszt, olyannyira, hogy a döntős San Francisco 49ers egyik busza, rajta a szupersztár Joe Montanával, csak késve érkezett meg. De így is ők győztek. 

A közlekedési káosz és a város kvázi felkészületlensége miatt Atlanta jó időre kiesett a Super Bowl-rendező városok közül. A 2005-ös és 2009-es pályázatuk is lepattant az ügyben döntő bizottságról, és olyan helyszínek kapták a rendezést, ahol mondjuk a Georgia Dome-nál régebbi stadionban tarthatták a döntőt. A negatív széria azután szakadt meg, hogy felépítették a vadiúj, másfél milliárd dollárból felhúzott, nyitható tetős Mercedes-Benz Stadiont, ami sokat növelt az esélyeiken, így végül 2016-ban meg is csípték a rendezés jogát.

A világ egyik legmodernebb stadionja mellé egyébként egy magyar művész, Szőke Gábor Miklós készítette el az Atlanta Falcons jelképét, egy sólyomszobrot, vele interjúztunk is pár éve, hogyan kapta meg a lehetőséget. 

Hókotrók takarítják Atlanta egyik főútját 2014 januárjában
Hókotrók takarítják Atlanta egyik főútját 2014 januárjában

A városvezetés és a szervezők most nagyon fogadkoztak, hogy készen állnak arra is, ha megint közbeszól az időjárás, ami egyébként meg is történt. Napokkal a Super Bowl előtt sarkvidéki eredetű levegő tört be – Chicagóban például hidegebb volt, mint az Antarktiszon –, ami Atlantát is érinti. Kedden a hideg és az időjárási körülmények miatt Georgia állam harminc megyéjében rendelték el az állami intézmények zárvatartását a Boston Herald cikke szerint. 

Atlanta környékére vasárnapra semmiféle apokalipszist nem jósolnak, még azt is fontolgatják, hogy egy időre kinyitják a másfél milliárd dolláros stadion tetejét, aztán a meccs idejére visszazárják. 

A New England Patriots-Los Angeles Rams Super Bowl eseményeit vasárnap éjjel élő tudósításunkban követheti a 120 yardon. A Super Bowl LIII-ről készült cikkeinket itt találja.

(via: SB Nation, AJC, Boston Herald)