Egy visszanézésben benne van az NFL jövőjének minden zsenije

2019.10.01. 18:55

Az eddig sem volt kétséges, hogy a Kansas City Chiefs 24 éves irányítója, Patrick Mahomes egészen kivételes dolgokat tud művelni a pályán, ám a vasárnapi, Detriot Lions elleni NFL-meccsen talán minden eddigin túltett azzal, ahogy megmutatta, a vártnál sokkal több dologra tud egyszerre figyelni.

Ne maradjon le semmiről!

Az NFL-be 2017-ben bekerült Mahomes 2018-ban már a szezon legértékesebb játékosa (MVP), a legjobb támadójátékosa és a legtöbb touchdownt passzoló irányítója lett, eközben jobbkezes létére balkezes passzal, hihetetlen menekülésekkel és hajszálpontos touchdwownokkal kápráztatott el mindenkit, de az is kiderült, hogy jól kamatoztatja a baseballos múltját, hiszen kiderült, hogy akár a testét kicsavarva is nagyon pontosan céloz.

Tavalyig az a passz volt talán a csúcs nála, amelyiknél a pálya másik felére nézve is pontosan adott középre, a Lions ellen viszont a képességei új dimenzióját villantotta meg, amikor egy megindulása előtt a futás irányával ellentétes oldalon álló bíróra nézett ki.

Mahomes harmadik kísérletnél készült passzra, de gyorsan felismerte, hogy nincs szabad elkapója, úgyhogy a sebességét kell használnia. Mielőtt viszont megindult volna, még hátranézett a bíróra – annyira a háta mögül nem jöhetett lionsos védőjátékos, úgyhogy nem ellenfelet keresett –, valószínűleg azért, hogy megnézze, dobott, vagy épp dob-e zászlót szabálytalandás miatt a bíró, és hogy megéri-e ezért futni.

Az irányító háta mögött a főbíró áll, aki főleg az irányító körül történő dolgokat figyeli passzjátéknál, így azt is, hogy a környezetében történt-e szabálytalan blokkolás. Mahomes alighanem emiatt fordult a bíró felé, ha ugyanis lát zászlót, az 99%-ban ellenük jelentett volna büntetést, tehát lehet, hogy nem erőltette volna a futást, amiből végül 25 yardot szerzett.

Mahomes korábban egy remekül eladott kamu-labdaátadással is villant, és bár a mozdulatra, illetve a mozdulat irányába tartó támadójátékosokra el is tolódott a védelem, végül csak 2 yardot szereztek ezzel a variációval.

Négy forduló után Mahomes passzolt yardokban (1510), touchdownokban (megosztva, 10-zel) és irányítómutatóban is vezeti a ligát. A meccsenkénti 377,5 yardos passzátlaga alapján hasonló tempóban 6040 yarddal zárná a szezont, ezzel több mint 500 yarddal döntené meg Peyton Manning 2013-es, 5477 yardos csúcsát, vagyis még egy kis lassulás is belefér neki a hatalmas rekordhoz.