47 éve nem látott taktika döntött a Super Bowlba jutásról

2020.01.20. 00:15

Nagy vereséggel ért véget a Tennessee Titans két és egynegyed meccsen át tartó mini-tündérmeséje az NFL-rájátszásban, a Kansas City Chiefs ugyanis a korai 0-10-es hátrányból felállva simán átgyalogolt a címvédőt és az alapszakasz legjobbját is búcsúztató Titansen az AFC főcsoportdöntőjében, ahol 35-24-re nyert a Super Bowlba 50 év után visszatérő Chiefs. AZ NFC-döntőben a San Francisco 49ers 27-7-re is vezetett, végül 37-20-ra nyert a Green Bay Packers ellen a kiváló futójátékuknak köszönhetően.

Az AFC főcsoportdöntőben hazai pályán játszó Kansas City Chiefs eleinte láthatóan inkább a rémálommal felérő futójátékost, Derrick Henryt próbálta megállítani a Tennessee Titans passzjátéka helyett, de ez kezdetben a visszájára sült el. A Titans első támadása mezőnygóllal, a második viszont már tochdownnal ért véget, és mivel a kettő között a rájátszás előző két meccséhez hasonlóan a mostanin is idegenben, ellenséges környezetben játszó, de agresszív és pontosan dolgozó védelem megfogta a Chiefs támadósorát, így 10-0-s előnyre ugrottak meg az első negyed elején.

A touchdownt egy trükkös játékból hozta a Titans, Derrick Henry ugyanúgy egyből, a centertől kapta a labdát, ahogy a Ravens ellen passzolt TD-jénél, ám ezúttal passz helyett futás jött.

A 10-0-s korai előny persze nem volt garancia semmire, hiszen a Chiefs egy hete 24-0-s hátrányból tudott fordítani, így náluk nem volt ok csüggedésre, a Titansnél pedig elkényelmesedésre. A Chiefs második próbálkozásra már összeszedettebb támadást hozott össze, aminek a végén a szélvészgyors Tyreek Hill futott le balra megindulva mindenkit.

Ne maradjon le semmiről!

A Titans viszont nem lassított, és gyorsan visszaállították a 10 pontos különbséget, méghozzá egy újabb trükk után: a 146 kilós támadófalember, Dennis Kelly elkapásával szereztek újabb touchdownt. Kelly már november közepén is csinált egy TD-elkapást, így pályafutása során hihetetlen hatékony statisztikával rendelkezik, két elkapása van, mindkettő touchdownt ért. Kelly a harmadik támadófalember lett, aki főcsoportdöntőben TD-t ért el, és nem mellesleg a legnehezebb játékos lett elkapott touchdownnal a rájátszásban.

A Chiefs felzárkózását az irányító Patrick Mahomos sikeres menekülés utáni passzai, illetve ismét Tyreek Hill sebessége hozta, Hill ezúttal elkapott TD-vel volt eredményes, amivel 17-14-re hozta fel csapatát, majd miután elég gyorsan visszakaparintották a labdát, Patrick Mahomes varázsolt, és egy hihetetlen 27 yardos futással 21-17-re fordította meg az eredményt közvetlenül a szünet előtt.

A pont nélküli harmadik negyed után az utolsó játékrész lényegében azonnal pontszerzéssel indult, hiszen a Chiefs 3,5 yardról próbálkozhatott 4 kísérlettel, és Damien Williams másodikra meg is futotta a touchdownt, amivel 28-17 lett a Chiefsnek – ami egyébként az NFL történetében először állt fel kétszer is legalább 10 pontos hátrányból a rájátszásban.

Nem sokkal később a kegyelemdöfést is megkapta a Titans – a meccset három passzolt és egy futott TD-vel, illetve 294 passzolt yarddal záró Mahomes ezúttal is nagy kerülővel jutott el addig, hogy végre passzoljon, de megérte az időhúzás, mert Sammy Watkins sikerrel rázta le a védőjét, és még az is belefért neki a 60 yardos touchdownhoz, hogy a kicsit mögé érkező labdára lelassítson.

A nagy hátrány miatt egyértelmű volt, hogy a Titansnek passzolnia kell – ez sikerült is, de már csak a szépítés lett meg nekik Anthony Firkser 22 yardos elkapásával, amivel kialakult a 24-35-ös végeredmény. A főcsoportgyőzelemmel a Chiefs 50 év kihagyás után tér vissza Super Bowlba, 1969-ben a Minnesota Vikings ellen nyertek.

A régi idők focijával nyert a 49ers

A testvérharcot is jelentő NFC-döntőben a házigazda San Francisco 49ersé volt az első csapás, az első negyed közepén a futójátékos Raheem Mostert volt eredményes egy 36 yardos futással, 7-0-s vezetést szerezve az NFC első számú kiemeltjének a Green Bay Packers ellen.

A testvérharcot egyébként az edzői stábban kellett keresni: a Packers vezetőedzője, Matt LeFleur, és a 49ers passzjátékait koordináló Mike LaFleur ugyanis testvérek, sőt, 2015-16-ban együtt is dolgoztak az Atlanta Falconsnál, ahol az idősebb Matt az irányítók edzője volt, Mike pedig segédedző volt a támadócsapatnál.

A korai 49ers-vezetés után a hazai csapat megtartotta fölényét, részben a sebészi pontossággal játszó védelmüknek is köszönhetően: a félidő utolsó három Packers-támadása a félidő végébe ütköző utolsót leszámítva egy fumble utáni punttal, egy elvesztett fumble-lel és egy interceptionnel zárult. Eközben Mostert futójátékával szemben (a remek blokkoknak köszönhetően) nem volt ellenszer, és a 49ers úgy vezetett 27-0-ra a szünetben, hogy az irányító Jimmy Garoppolónak csak 6 passzkísérlete volt, miközben Mostert 14 futásból 160 yardot és 3 TD-t hozott össze, és összesen 22 futójátéka volt a San Franciscónak – láthatóan működött is a futás, amivel fel akarták őrölni a Packers védelmét.

A Green Bay a harmadik negyed közepén szerzett először pontokat, egy 80 yardos támadás végén Aaron Jones 9 yardos elkapása hozott nekik touchdownt, amivel 27-7-re szépítettek, ám nem sokkal ezután ismét jött Mostert, aki a negyedik futott touchdownjával történelmet írt, korábban ugyanis senki nem futott négy TD-t főcsoportdöntőben.

A Packers a végén ugyan elkezdett hajrázni, de már későn. Jones a negyedik negyed elején megszerezte második touchdownját (34-13), majd Aaron Rodgers egy 65 yardos passza után nem sokkal 8 yardról Jace Sternbergert találta meg az újabb TD-ért, de ezzel is csak 34-20-ra jöttek fel a negyedik negyed közepén.

Innen már csak egy mezőnygól esett, így a 49ers a négy TD-s Mostertnek is köszönhetően nagyon simán nyert 37-20-ra. Mostert 220 futott yardja a második legtöbb egy meccsen a rájátszásban, csak Eric Dickerson futott nála többet (248), még 1986-ban. A 49ers egyébként 1980 óta az ötödik csapat lett, ami 6 sikeres passznál kevesebbel mérkőzést tudott nyerni a rájátszásban, és 1973 óta az első lett, ami 10-nél kevesebb passzkísérletet próbálva nyert.

A Chiefs és a 49ers február 2-án (magyar idő szerint már február 3-án hajnalban) találkozik Miamiban a Super Bowlban.

Eredmények, főcsoportdöntő

  • AFC: Tennessee Titans–Kansas City Chiefs 24–35
  • NFC: Green Bay Packers–San Francisco 49ers 20–37