Rém eszes trükkből jött a sporttörténelmi dupla előrepasszos amerikaifutball-átverés

2020.02.16. 10:58

19 év szünet után támadt fel a 2000-es évek egyik legbizarrabb vállalkozása, az akkor a pankráció és az amerikaifutball keverékeként indított őrület, az XFL, ami a modern újjáélesztése során már egészen másra helyezte a hangsúlyokat. Egyrészt egyfajta kísérleti laborként újszerű szabályokkal próbálkoznak, másrészt az élő közvetítés fő részét képzi a sportfogadás is, ezzel próbálnak az NFL mellett nézőket nyerni maguknak.A második fordulóig kellett várni viszont a furcsa szabályok közül a két legfurcsább bevetésére: először próbálkozott csapat touchdown után három pont szerzésével,

és az amerikaifutball történelmében először volt két előrepassz egyetlen játék alatt legálisan.

Ne maradjon le semmiről!

Mindkettőt az első fordulóban taroló washingtoni csapat, a DC Defenders vállalta be, amely az első fordulóban 31-19-re nyert a Seattle Dragons ellen, szombaton pedig 27-0-ra gázolt át a New York Guardians csapatán.

A dupla előrepasszt a negyedik negyed legelső másodperceiben, 18-0-s állásnál vették be a washingtoniak. A trükk valójában egyszerre volt egyszerű és zseniális, a washingtoniak lényegében észrevétlenül használták ki a 2020-ban újraindult liga szabálymódosításait.

A korábban az NFL-ben is megfordult egyetemi bajnok irányító, Cardale Jones apró mozdulattal pöccintette maga elé a labdát az előtte keresztben átfutó Donnel Pumphrey-nak, aki az egyetemen négy év alatt még 6405 yardot futott, az NFL-ben viszont nem sok siker jutott neki. Normál esetben innen már csak futhatott volna Pumphrey, mert ezzel letudták az amerikaifutballban engedélyezett egye előrepasszt, az XFL-ben viszont kétszer is lehet előre passzolni egyetlen játék során, ha az első passzt a labda eredeti indítása helye (line of scrimmage, jelen esetben a 43-as yardvonal) mögött kapták el.

Úgyhogy Pumphrey hirtelen megállt, megfordult, és a közben egyre hátráló irányítónak, Jonesnak adta vissza a labdát, aki a trükk sikerét kihasználva a teljesen üresen maradt DeAndre Thompkinsnak passzolt, megcsinálva az amerikaifutball történelmének első legális dupla előrepasszos játékát.

A Defenders később még egyszer történelmet írt, a negyedik negyed legvégén, már 27-0-s előnyt őrizve megpróbálkoztak az első touchdown utáni hárompontos kísérlettel. Két pontra az NFL-ben is rá lehet menni, az XFL-ben viszont egyáltalán nincs rúgás a touchdown után, egy pont szerzéséhez két, két pont szerzéséhez öt, három pontért pedig 10 yardról kell újra bejutni a célterületre. A Defenders utóbbival próbálkozott az utolsó két percen belül, sikertelenül.

A dupla előrepassz és a rúgás nélküli extra pontok mellett újítás az XFL-ben a biztonságosabb kirúgás, aminél nekifutás nélkül kezdhetik meg csak a blokkolást vagy visszahordóra törést a csapatok, és csak akkor indulhatnak a rúgójátékoson és a visszahordón felüli társak, amikor a visszahordó elkapta a labdát. Emellett a támadás indítására való idő is rövidebb, mint az NFL-ben, hogy gyorsabban menjenek a mérkőzések.

Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

XFL, 2. forduló eredmények

  • New York Guardians–DC Defenders 0–27
  • Tampa Bay Vipers–Seattle Dragons 9–17

vasárnap

  • Dallas Renegades–Los Angeles Wildcats
  • St. Louis BattleHawks–Houston Roughnecks