Sokat kellett rá várni, de annál édesebb: történelmi magyar győzelem az európai elitligában

2023.08.20. 06:29
A Fehérvár Enthroners megszerezte első (pályán aratott) győzelmét a European League of Football küzdelmeiben, miután a székesfehérvári First Fielden 19–3-ra nyert a Prague Lions ellen a bajnokság 12. fordulójában.

A két csapat eredetileg július 23-án csapott volna össze Székesfehérváron, de az akkor nagy pénzügyi nehézségekkel küzdő cseh együttes nem tudott elutazni a mérkőzésre. A mostani összecsapás hivatalosan Prágába volt kiírva, a székesfehérvári alakulat azonban visszakapta a pályaválasztói jogot a csehektől a korábban elmaradt meccs miatt, amelyet jó eséllyel telt ház előtt rendeztek volna meg.

Nem mindennapi touchdownt szerzett Tóth Nándor

A mérkőzésen először a vendégcsapat támadói léphettek pályára, akik első labdabirtoklásuk végén mezőnygól távolságig jutottak el, rúgójuk pedig nem hibázott, 0–3.

Hamar jött azonban a fehérvári válasz. Előbb Kevin Doyle egy negyedik kísérletet maga oldott meg, majd a félpálya környékén remek átadással találta meg Tóth Nándort, aki meg sem állt a prágai célterületig. A fehérvári elkapó zsenialitása előtt még a tengerentúlon is kalapot emelnének, nemhogy Európában. Mindenkinél magasabbra emelkedve húzta le a labdát, onnantól pedig esélye sem volt a védőknek, 6–3.

A folytatásban sok hiba jellemezte a csapatok játékát, úgy tűnt azonban, hogy az Enthroners növelheti előnyét. Bő egy perccel az első félidő vége előtt a prágaiak két yardosán volt a Fehérvár, Kevin Doyle azonban egy QB-sneaknél elejtette a labdát, amire egy Lions védő tudott rávetődni, maradt tehát a hárompontos hazai vezetés.

Magabiztos második félidővel biztosította be győzelmét az Enthroners

A pontszegény harmadik játékrész után a negyedik negyed elején már senki és semmi nem mentette meg a Lionst az újabb kapott pontoktól. Ezúttal Madaras Erik futott 20 yardos touchdownt, 12–3-ra növelve a magyar csapat előnyét. A kegyelemdöfést Ráthonyi Kende vitte be, közvetlen közelről szerzett pontokat, kialakítva a 19–3-as végeredményt. Győzelmének köszönhetően a Fehérvár Enthroners feljött csoportja negyedik helyére.

Érdemes kiemelni, hogy mindhárom Enthroners-touchdownt fiatal magyar játékosok szerezték, ami biztató lehet a jövőre nézve.

A fehérvári gárda első magyar csapatként indult el a legjobb európai együttesek számára létrehozott ligában, amelyben 12 mérkőzésből álló alapszakaszt rendeznek. A bajnokságban kilenc ország 17 együttese indult el három csoportba osztva. A csoportgyőztesek, valamint a további három legjobb csapat jut a rájátszásba, amelynek első körében az első és második kiemelt nem lép pályára.