Móric
9 °C
15 °C

Francia lenne a kubai olimpiai bajnok

2013.08.14. 11:35

Franciaországot képviselve akar indulni a 2016-os riói olimpián a kubai Dayron Robles, a 110 méteres gátfutás 2008-as olimpiai bajnoka és korábbi világcsúcstartója. 

A 26 éves atléta, aki kegyvesztett lett szülőhazájában, idén januárban már jelezte, nem akar többé kubai színekben versenyezni, mert úgy érzi, ott nem figyelnek rá eléggé.
A Francia Atlétikai Szövetség (FFA) szóvivője a Moszkvában zajló világbajnokságon azt mondta, valóban egyeztettek már Roblesszel, ugyanakkor egyelőre hivatalosan semmit sem lehet kijelenteni. Az állampolgárság-váltás az atlétikában időigényes folyamat: ha az elhagyni kívánt ország szövetsége nem adja hozzájárulását, a nemzetközi szövetség (IAAF) a szabályok szerint három év után engedélyezi egy sportolónak, hogy más nemzet színeiben versenyezzen. Márpedig Kuba egyáltalán nem akarja elengedni Roblest.
Az atléta a januári kijelentése után júniusban az AS Monaco klublicencével rajthoz állt egy torinói versenyen, ezzel maga ellen fordította a kubai sportvezetőket.
"Fegyelmi és etikai okokból a továbbiakban nem versenyezhet hazája színeiben semmilyen nemzetközi eseményen" - mondta az eset után Alberto Juantorena, a kubai szövetség elnöke. A sportvezető a vb-n nem szívesen nyilatkozott a gátfutó ügyéről:     "Sajnáljuk, hogy így alakultak a dolgok, de nem szabad elfelejteni, hogy Kuba tette naggyá Dayron Roblest, gyermekkorától fogva egészen az olimpiai bajnoki címig."
Robles 2008-ban futotta 12.87 másodperces világcsúcsát, amelyet tavaly szeptemberben az amerikai Aries Merritt javított 12.80-ra. Ötkarikás aranyérme mellett kétszer nyert fedettpályás vb-t 60 méter gáton, s a tavalyi londoni olimpián is bejutott a döntőbe, ám ott féltávnál térdsérülés miatt kiállt.