Edina
-12 °C
-3 °C

Eljárás indulhat Iszinbajeva ellen

2013.09.05. 10:22

Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ifjúsági olimpiai nagykövete, eljárást indíthat a NOB Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai bajnok orosz rúdugró ellen, amiért a homoszexuálisokat sértő kijelentéseket tett a moszkvai atlétikai világbajnokságon. Jacques Rogge, a NOB kedden leköszönő elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: hamarosan döntenek az ügyben, ugyanakkor hangsúlyozta, az orosz államtól szóban és írásban is garanciákat kaptak, hogy a jövő évi szocsi téli olimpián senkit nem ér majd sérelem vagy büntetés szexuális beállítottsága miatt.

Iszinbajevát számos külföldi bírálat érte azok után, hogy a moszkvai vb-n - miután aranyérmes lett - nyíltan elutasította a homoszexualitást, és keményen kritizálta azokat a külföldi versenyzőket, akik a melegek jogainak védelmében például szivárványszínűre festették körmeiket. Később arról beszélt, hogy félreértették nyilatkozatát, és ellene van minden diszkriminációnak. Sokan felvetették: ezek után a rúdugró alkalmas-e, hogy továbbra is a NOB ifjúsági olimpiai nagykövete legyen.

Az orosz sportoló a szocsi játékokon az olimpiai falu egyik "polgármestere" lesz, és viszi majd az olimpiai lángot is. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán jelentette ki: a jövő évi téli olimpián senkit nem ér majd sérelem vagy büntetés szexuális beállítottsága miatt, és hangsúlyozta, Oroszországban nem diszkriminálják a homoszexuálisokat.

Az orosz kormány két hete írásos garanciát küldött a NOB-nak, melyben biztosította a szervezetet, hogy "szexuális beállítottságától függetlenül mindenkit szeretettel várnak Szocsiban".