Tizennyolcmilliárdot kap a magyar atlétika

2013.12.03. 14:10

2020-ig 18 milliárd forintot kap a magyar atlétika, jelentette be Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke és Simicskó István sportért felelős államtitkár kedd délután, a Kölyök Atlétika Programjának sajtótájékoztatóján.

A 18 milliárdos összegből 12 milliárdot fordítanak majd létesítményfejlesztésre, egymilliárd az akadémiai rendszer kiépítésére és műhelyfejlesztésre megy. Az utánpótlás-fejlesztésre 3,2 milliárdot költhetnek majd. A MASZ utánpótlásközpontokat, akadémiákat is kiépít. A Szombathelyi Németh Pál Dobó Akadémia már meg is felelt a szövetség feltételeinek, de a tervek szerint Székesfehérváron, Békéscsabán és Budapesten is lesz egy-egy akadémia.

A kormánytámogatásért cserébe a szövetségnek azt kellett vállalnia, hogy 2020-ig megnégyszerezi az utánpótlás létszámát. Ehhez 3000-3500 tanítót és tanárt is bevonnak, akik a Kölyök Atlétika Programban vesznek részt.

Gyulai elmondta, míg versenyzőként azon volt, hogy a topatlétákat kell támogatni, mára megváltozott a véleménye, az utánpótlásbázis szélesítésére kell fordítani a legnagyobb összegeket. Úgy véli, a magyar sport ebből profitál a legtöbbet, és akkor is megéri, ha az olimpián vagy világbajnokságon induló válogatott létszáma nem duzzad 50-60 fősre a mai 15-20-ról.

Gyulai szerint az alapkészségek fejlesztése a feladatuk, és ezzel más sportágaknak dolgoznak, a futballszövetséggel már közös programon dolgoznak. „Ha egy gyerek csapatsportágat választ, akkor az abban dolgozó edzőnek már nem kell azzal időt töltenie, hogy megtanítsa futni vagy a mozgáskoordinációját javítsa.”

A MASZ-elnök elmondta, az Istvánmező-projekt keretében az atlétika is új stadiont kap majd a Stadionok területén. A mostani KSI-pálya helyén épülhet majd fel egy 8-10 ezer fős aréna, ami bővíthető lesz, így világversenyekre is lehet majd vele pályázni.