Provokáció, hogy doppingoló is lehetne az év atlétája

2014.10.04. 21:44

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok diszkoszvető Robert Harting töröltetné magát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az Év atlétája díj tíz jelöltje közül, mert a listán ott van az a Justin Gatlin is, akit korábban eltiltottak doppingolása miatt.

„Arra kérem az IAAF-et, hogy töröljék a jelölésemet a Év atlétája listáról. Örülök a jelölésnek, de azt nem állhatom, hogy ugyanezen a listán korábban doppingvétséget elkövetők is vannak. Ez az oka a lemondásomnak" – írta Harting.

A tízfős listán két olyan atléta is van, akit korábban eltiltottak. A szezon idei sprintersztárja, kétségkvívül a 100-on és 200-on is a legjobb időket futó Justin Gatlin volt, de korábbi doppingügye és négyéves eltiltása miatt több versenyszervező meg sem hívta, eredményei ellenére nem mindenhol kedvelt figura. A 400-as LaShawn Merrit már szintén el volt tiltva, 2010-ben szteroiddal bukott meg, hiába védekezett azzal, hogy egy pénisznövelő termékből figyelmetlensége miatt került a szervezetébe, 21 hónapot kapott.

„Nem tetszik ez nekem, provokálnak engem és a szurkolóimat is ezzel. Az IAAF-nek is felül kéne vizsgálnia kiválasztási rendszerét. Ha az IAAF nem tud figyelni ezekre a különbségekre, akkor egyáltalán nem is kéne listát gyártaniuk. Hivatalosan is kérem, hogy töröljék a jelölésem" – méltatlankodott Harting.

A tizes vagy lehet, hogy már csak kilences listát október 16-án szűkítik háromfősre, majd november 21-én azok közül nevezik meg a világ legjobb atlétáját Monacóban.