Eltiltották, mégis versenyzett az olimpiai bajnok

2015.01.15. 13:44

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vizsgálatot kezdeményezett két orosz gyalogló, köztük az olimpiai bajnok Jelena Lasmanova ellen, akik a gyanú szerint decemberben versenyeztek, annak ellenére, hogy jelenleg is el vannak tiltva.

A női 20 kilométeren a 2012-es londoni olimpián és a 2013-as világbajnokságon is aranyérmes Lasmanova egy tavaly januárban végzett doppingteszten bukott meg, miután mintájában tiltott hormonszármazékokra bukkantak a vizsgálatok során.

A 22 éves atlétát jövő februárig tiltották el, ám egy internetre kikerült fotó arra enged következtetni, hogy Lasmanova és a 2012-ben junior vb-t nyert honfitársa, a jelenleg szintén eltiltását töltő Jekatyerina Medvegyeva részt vett egy december 30-án rendezett oroszországi versenyen.

A viadal szervezője a vádakra reagálva jelezte, hogy a kép még 2012-ben készült. Ugyanakkor egy kanadai gyalogló blogján arra hívta fel a figyelmet, hogy a képen látható cipő, melyet Lasmanova viselt, 2012-ben még nem volt forgalomban.

A két orosz sportoló számára komoly következményekkel járhat, ha a vád beigazolódik, mivel az újabb kétéves eltiltást von maga után, vagyis Lasmanova és Medvegyeva biztosan nem szerepelhetne a 2016-os riói olimpián. (MTI)