Örökös eltiltást kaphat az orosz doppingoló gyaloglók főedzője

2015.02.16. 16:36

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nyomozást indított az orosz gyaloglóközpont vezetője, Viktor Csagin ellen, akit az IAAF illetékese szerint eltávolítanak a sportágból.

Thomas Capdeville, az IAAF doppingellenes részlegének vezetője hétfőn elmondta, hogy a fegyelmi eljárást megindították a szaranszki központ irányítója ellen, akinek több mint húsz tanítványa bukott meg az ellenőrzéseken az elmúlt években.

"Az IAAF nyomozásának az a feladata, hogy bizonyítsa, Csagin tevékenyen irányította, vagy elősegítette a doppingolást" - mondta Capdeville hozzátéve, hogy a szövetség biztosan eredményesen zárja majd a vizsgálatot, az edzőt pedig eltávolítják az atlétikából.

A orosz doppingbotrány december elején robbant ki, amikor a német ARD csatorna bemutatta az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Oroszország tagadta a vádakat, ám azóta folyamatosan jelentik be ismert és sikeres orosz atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között öt gyalogló is van, múlt héten pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője váratlanul közölte: van bizonyíték arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.