Száz méteren az Ázsia-, Európa- és Afrika-csúcs is nigériai futóé

2015.06.24. 13:55

Első látásra talán furcsának tűnhet, de a százméteres síkfutásban ugyanannak a nemzetnek a futói tartják az Európa-, a Ázsia- és az Afrika-csúcsot. A megoldás természetesen a ki- és bevándorlásban van, Nigéria exportjával két másik földrész is nagy időkhöz jutott, mutatott rá a Quartz.

Az Európa-csúcs 9,86-tal Francis Obikwelué. A sprinter még tinédzserként telepedett le Portugáliába, de 2001-ig még Nigériának versenyzett. Hazájával azért szakított, mert a helyi szövetség magasról tett rá, mikor megsérült a sydney-i olimpián. Obikwelu, amint tudott, portugál lett, és négy évvel később már új hazájának nyert olimpiai ezüstérmet Athénban. Éppen a már említett Európa-rekorddal.

Femi Ogunode sem fért meg a nigériai sportvezetőkkel. Miután többször kimaradt a válogatottból, annak ellenére, hogy a legjobb időket futotta, úgy döntött, országváltással legalább többször lesz esélye világversenyeken indulni. Az élsportolókat amúgy is előszeretettel honosító Katarral nem volt nehéz dolga, gyorsan állampolgárságot kapott. A tavalyi Ázsia Játékokon, edző nélkül készülve, 9,93-mal új Ázsia-csúcsot állított fel, amit pár hete még két századdal lejjebb faragott.

Az Afrika-rekord sokáig a namíbiai Frankie Fredericksé volt, 1996-ban futott 9,86-os ideje tíz évig volt a legjobb. Azt 2006-ban javította meg egy századdal Olusoji Fasuba, így most 9,85 a hivatalos csúcs.