Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Az IAAF leköszönő elnöke szerint az atléták 99 százaléka tiszta

2015.08.20. 17:29

Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség leköszönő elnöke szerint a szervezet válságban van, de meggyőződése, hogy a versenyzők 99 százaléka továbbra is tiszta, írja az MTI.

Az IAAF-et 16 évig irányító szenegáli úgy fogalmazott, hogy a rendkívül súlyos vádak és doppingügyek megrendítették sportágat. Évi háromezer elvégzett tesztből kétszáz volt pozitív, a hírek mégis ezekről szólnak.

"Folytatni fogjuk a munkát, úgy, ahogy azt eddig is tettük" - mondta Diack a pekingi vb szombati rajtja előtt tartott kongresszus záró sajtótájékoztatóján.

Diack utódjának az 1500 és a 800 méteres síkfutás korábbi világrekorderét, a kétszeres olimpiai aranyérmes, 58 esztendős brit Sebastian Coe-t választották meg szerdán négy évre. A szombaton kezdődő pekingi világbajnokságot megelőző elnökválasztásra doppingbotrányok árnyékában került sor: a német ARD és a brit The Sunday Times a hónap elején hozta nyilvánosságra, hogy több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg, és közülük több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Ebben az időszakban kiemelt versenyen 146 érmet, köztük 55 aranyat nyertek olyanok, akik gyanúra okot adó mintát szolgáltattak.

Coe és ellenfele, a rúdugrás 35-szörös ukrán világcsúcstartója, Szerhij Bubka egyaránt reformokat ígért. A doppingellenes harcban mindketten kemény fellépést és zéró toleranciát hirdettek, és egyetértettek abban is, hogy át kell alakítani a versenyrendszert, vissza kell szerezni az atlétika presztízsét.