Drámai összeomlást hozott a hőség ötezren

2015.08.27. 08:25

A holland Maureen Koster összeomlott a női 5000 méteres síkfutás második előfutamában. Az utolsó pillanatig küzdött, hogy célba érjen.

A táv utolsó harmadában szétszakadt a mezőny, a holland lemaradt, megpróbált visszakapaszkodni az élre, de nem sikerült neki. Valószínűleg ez a túlzott erőfeszítés okozta vesztét. Koster elesett 4000 méternél, feltápászkodott és újraindult, de nagyon instabil volt a mozgása. Nem volt ura önmagának, megint elbukott.

Az orvosok azonnal a segítségére siettek, de a  futónő még megpróbálta befejezni a távot, képtelen volt rá, harmadszor is földre került. Amikor kicsit jobban lett, idegesen lerázta magáról a segítő kezeket. Végül saját lábán hagyta el a pályát.

„Soha nem tapasztaltam ilyet, hirtelen minden elsötétedett előttem, nem tudtam megállni a lábaimon. Talán a hőség volt az oka, fogalmam sincs, de nem volt jó" – nyilatkozta Koster.

A futónőt kórházba vitték, de egyórás megfigyelés után kiengedték, kerekes székben vitték vissza a szállására.  „Már két körrel korábban láttam, hogy a feje beesik a vállai közé, de ő igazi küzdő, a szomorú végig nyomta"   mondta edzője.  Pekingben a beszámolók szerint körülbelül 30 fok volt már délelőtt is.

Férfi 1500-on is kiesett az egyik esélyes, a fedettpályás világbajnok dzsibuti Ayanleh Souleiman is a célegyenesben került a földre. Megsérült, hordágyon vitték le a pályáról.