Olimpiai tiltást javasolnak a doppingellenes vezetők

2015.11.17. 08:35

A Nemzeti Doppingellenes Szervezetek Intézete (iNADO) azt javasolja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA), hogy az oroszországi doppingbotrány miatt az ország atlétái ne indulhassanak a jövő évi riói olimpián.

Az iNADO képviselői hétfőn Colorado Springsben tanácskoztak, és ugyanitt tartja majd a héten éves közgyűlését a WADA is. David Kenworthy, az iNADO elnöke - egyben a Brit Antidopping Csoport vezetője - hangsúlyozta: szerinte az olimpiáig hátralévő kilenc hónap nem elég ahhoz, hogy az orosz atlétika megtisztuljon.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) múlt pénteken határozatlan időre felfüggesztette az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát. Az eltiltást a WADA javasolta az IAAF-nek, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik.

Az IAAF döntése azt jelenti, hogy orosz atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken - így az olimpián sem - mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés meg nem teszi a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás. (MTI)  • Hírek
  • Bankszámla