Az olaszok szégyene volt olyan hülye, hogy eltiltva is doppingolt

2016.06.22. 14:23

A gyalogló Alex Schwazert már eddig is Olaszország szégyenének nevezték, de most még inkább rászolgált a nevére, pár héttel eltiltása lejárta után újra doppinggal bukott. Sőt igazából már büntetése alatt csalt.

Schwazer 2008-ban Peking olimpia bajnoka lett 50 kilométeres gyaloglásban, de azt a címét megtarthatta, hiába volt gyanús, még mintájának újratesztelés sem buktatta meg.

A londoni olimpia előtt nem sokkal azonban EPO-t mutattak ki nála, a gyalogló sírva ismerte be, hogy doppingolt. Három év  kilenc hónapos eltiltást kapott, április 29-én térhetett vissza a versenyezéshez. Nem is akárhogy, május 8-én a római csapatvilágbajnokságon úgy nyerte meg az 50 kilométert, hogy három és fél percet vert a másodikra.

De nem sokáig örülhetett ennek az eredménynek, amit az ellenfelei eleve hitetlenkedve fogadtak, május 12-én újratesztelték a január elsején (a visszatérő sportolóknak legalább hat hónappal előbb jelezniük kell szándékukat a doppingellenes ügynökségeknél) levett mintáját, és szteroidot találtak benne a Gazzetta dello Sport információi szerint. A Rómában második Jared Tallant ki is kelt ellene, már csak azért is, mert Schwazer Lance Armstrong doppingdoktorával, Michele Ferrarival is együttműködött. Olasz válogatott társai is úgy vélik, hogy csak árt az atlétikának a visszatérése, a magasugró Gianmarco Tamberi Olaszország szégyenének nevezte, és ha rajta múlt volna, sosem lett volna újra válogatott Schwazer.

Schwazer ügyvédje szerint csak valami hiba történhetett a tesztelésnél, jogi lépéseket terveznek, de valószínűleg a gyaloglónak ugrott a riói olimpiája.