Rudolf
1 °C
13 °C

Két és fél éves rögbisérülése után visszatért a 400m világcsúcstartója

2020.02.25. 13:30

Wayde van Niekerk, a férfi 400 méteres síkfutás olimpiai címvédője és világcsúcstartója két és fél év után a hétvégén ismét futott. Súlyos térdsérülés miatt hagyott ki rengeteg időt, de újra egészséges.

A 27 éves dél-afrikai atléta két versenyen is rajthoz állt a városban, Bloemfonteinben, ahol él és edz. Előbb 10.20, majd 10.10 másodperc alatt teljesítette a 100 métert, egyszer elindult 200-on is, és 20.31 mp-cel ért célba. Mindhárom futamot megnyerte.

Az olimpiai- és kétszeres világbajnok Van Niekerk térdszalagja 2017 októberében szakadt el, amikor egy jótékonysági rögbimeccsen játszott Fokvárosban. Amerikában műtötték, a rehabilitációt Katarban végezte. Felépülése a vártnál sokkal hosszabb időt vett igénybe, mert többször is visszaesett. Az edzéseket tavaly ősszel elkezdte, és már akkor hangsúlyozta, célja a tokiói olimpiai részvétel, vagyis idén nyárra szeretne tökéletes állapotba kerülni, hogy megvédje címét.

"Nagyon jó érzés volt visszatérni a pályára, és ismét versenyezni. Szinte mindent újra kell tanulnom a hosszú kihagyás miatt" - nyilatkozta a sprinter, aki áprilisban a dél-afrikai országos bajnokságon már 400 méteren is rajthoz áll.