Doppingolt és csalni próbált, évekre eltiltották a győztes maratonfutót

2023.10.18. 13:42
Tízéves eltiltást kapott a kenyai Titus Ekiru, a 2021-es milánói maraton győztese, aki a verseny után pozitív doppingtesztet produkált, majd ügyének nyomozása során hátráltatta a vizsgálatot, és csalni próbált.

Ekiru az olasz maratont 2 óra 2 perc 57 másodperccel megnyerte, azonban az ezt követő doppingtesztje pozitív lett. Nem sokkal később, novemberben Abu-Dzabiban megismétlődött az eset: Ekiru nyert, majd akkor is pozitív doppingtesztet produkált.

A 31 éves kenyai futó versenyengedélyét a pozitív tesztek miatt júniusban már ideiglenesen felfüggesztették, most viszont kirótták rá a tízéves eltiltást. Esetében ez azt jelenti, hogy 2032-ig nem versenyezhet. Ezenfelül természetesen megfosztották címeitől, valamint a milánói győzelme óta elért összes eredményétől.

Ekiru a vizsgálat során végig azt állította, hogy a pozitív doppingtesztet a sérülésével kapcsolatos orvosi kezelés eredményezte. Ezt azonban az alapos tényfeltárást végző szakértők megcáfolták. A kenyai atléta azzal igyekezett magát és történetét igazolni, hogy összejátszott egy kenyai kórház orvosával, azonban ez a turpissága is kiderült, és tovább rontotta a helyzetét.

Az ellene szóló jelentős mennyiségű bizonyítékot látva aztán Ekiru már nem fellebbezett, és visszalépett az eljárás folytatásától.