Roy Jones Jr. Mechagodzilla ellen

2000.05.25. 18:39
Amit Roy Jones-szal összeerőlködnek, lassan viccesebb, mint a Rém rendes család - melyben egyébként egyszer szerepelt is Roy, jókat hülyéskedve Al Bundyval. Roy Jones Jr., a félnehézsúlyú világbajnok a földkerekség jelenleg legjobb ökölvívója - ezt gyakorlatilag senki nem vitatja.
Roy nem hagyja, hogy bedarálja őt a rendszer
Roy különleges figura. Két veresége van, azok is inkább csak idézőjelben vereségek. A szüuli olimpián ezüstérmes lett, a döntőben koreai ellenfelét hozták ki győztesnek - bár Roy folyamatosan úgy verte a hazai srácot, mint szódás a lovát.

A másik ,,veresége" már profi pályafutása során történt. 1997-ben Montell Griffin ellen diszkvalifikálták, mert ,,fekvő" ellenfelet ütött meg. Ebből a szempontból a boksz szabályai hasonlóak a szumóhoz: fekvés az, ha a bokszoló talpán kívül bármilyen más testrésze a földet érinti. Szóval Griffin esett, Jones ütött, a bírák szerint már lent volt Griffin térde, amikor Jones még benyomott neki egyet. De, ahogy Knézy Jenő is tudja, a bírónak nincs videója: a lassított felvétel megtekintésekor derült ki, hogy az ütés pillanatában még nem volt lenn Griffin térde. Szörnyű, hogy Jones mindent jobban tud...

Roy nem hagyja, hogy bedarálja őt a rendszer. Méltánytalannak érzi, hogy a nehézsúlyúak sokkal több pénzért bokszolnak, mint ő. Ezért többször előfordult, hogy a meccs előtt deklarálta: ő ennyiért nem üti ki az ellenfelét, a kiütést tessék rendesen megfizetni.

Nem mintha Roy anyagias csávó lenne. A floridai Pensacolában, a zöldsapkások paradicsomában él (a név kötelez). Hobbija a harci kakasok tenyésztése, bár ezt szemérmesebb hírharangok néha úgy fejezik ki, hogy ,,szereti a baromfiakat". A többi hobbija sem veszi fel a versenyt mondjuk Michael Jackson kedvteléseinek költségvetésével. Horgászik, vadászik, és van egy kosárlabdacsapata, ahol aktívan játszik - szemtanúk szerint zseniálisan. Szóval Roy csak a polgári igazságérzetből kifolyólag emlegeti mindig a lóvét.

Roy igazságérzetét még valami bántja: Lennox Lewis, és az általa művelt agyatlan, nézhetetlen boksz. Ezért, amikor Roy fölvetette, hogy a tetemes súlykülönbség dacára ő szívesen megveri Lewist (Jones 80 kg, Lewis 110), szinte mindenki lelkesedett az ötletért. Ekkora nimbusza van a Roynak. Aztán valahogy dobva lett az idea.

"A kiütést tessék rendesen megfizetni"
Roy Jones tragédiája, hogy súlycsoportjában egyszerűen túl jó, annyira toronymagasan veri a mezőnyt, hogy az már érdektelenné teszi a meccseit. Jones egyetlen összecsapással tartozna a rajongóknak: Dariusz Michalczewski, a Tiger elleni meccsel. Csakhogy az HBO nem adna annyit, amennyit Jones kér, épp az eddigi mérkőzések nem túl jó nézettsége miatt. Ráadásul a Tigris szinte akármennyiért megverekedne Jones-szal, a lényeg, hogy ugyanannyi pénzt akar. Lehet, hogy épp ez jelzi, Michalczewski valójában nem akar kiállni Jones ellen: ilyen feltétellel nyilvánvaló, hogy Jones nem menne bele a meccsbe. Kettejük piaci értéke között Dariusz sikerei ellenére is valóságos szakadék tátong,és nemigen akad olyan szakíró, aki szerint Michalczewskinek volna esélye. Az egyetlen, ami miatt sokan szeretnék a találkozót, hogy Michalczewski legalább egy kicsit, egy icipicit próbára tehetné az isteni, magasságos Royt. De ha nincs elég lóvé, Roy inkább kosarazik. Egyszer délután négykor kosármeccse volt, este meg a bajnoki címét kellett megvédenie. Nem tökölt sokat, melyiket válassza: délután jókat zsákolt, este meg kiütötte a faszit.

Na, ami miatt most előhoztam a Roy Jones-konglomerátumot, az nem más, mint egy német menedzser új ötlete arra, hogy Jonest arra ösztönözze, álljon ki a Tigris ellen. Akár nonprofit alapon is - mellesleg Jones számos jótékonysági akciót támogat, de ezek közül egyik sem az ellenfeleit segíti. Tehát Klaus Peter Kohl, az Universum promotere arra jutott, összeszedi azokat a bokszolókat, akiket Jones nem ütött ki. És majd rájuk küldi a Tigert, aki persze kiüti őket. És akkor Jones látja majd, milyen jó a Tiger, és ciki lesz neki, hogy nem áll ki ellene.

Egyszerűen túl jó
A gondolatmenetben egyetlen marhaság van, de az értelmetlenné teszi az egészet: mint tudjuk, Jones nem mindig akarja kiütni az ellenfeleit. Gyakran direkt életben tartja őket, valósággal a hátán cipeli a kihívót tizenkét meneten át, csakhogy bosszút álljon önnön alulfizetettségéért. Tehát Michalczewski akkor sem bizonyít semmit, ha egyesével tépi ki a Jones által ki nem ütött áldozatok szirmait, lábait, hajszálait. Legutóbb Roy május 13-án meccselt Richard Hall-lal. Az első menetben kétszer leütötte, aztán elkezdett vele hülyéskedni, táncolt, brékelt, ökörködött, miközben Hall feje az ütésektől a duplájára dagadt. Jones-nak aztán a 11. menetben olyanja lett, hogy mégis kiüti Hall-t, ki is ütötte. A szakkommentátorok pedig egy emberként háborodtak fel, hogy ez a Roy tényleg szörnyű, mennyit kínozta szegény fiút - mindazonáltal az is belefért volna, hogy Jones-nak nincs kedve kiütni Hall-t, és akkor Michalczewski Hall-lal is bizonyíthatott volna.

Jones-Lewist akarunk!!!