Kokó mérlegelt

2000.06.22. 20:40
Kenyeret és cirkuszi játékokat, ez kell a népnek - mondták a rómaiak kétezer évvel ezelőtt (plusz-mínusz négyszáz). Kokó és csapata, az Universum Box Promotion ezt kétezerben hozta el nekünk. Igaz, kenyeret (rajta szalámival, vajjal, pirosarannyal, sajttal) csak az újságírók kaptak, a cirkusz, a gála nyilvános mérlegelése azonban mindenkié volt.
Fritz Sdunek és Kokó a mérlegelés előtt
Vérszagra gyűlt a nép a festői Pólus Center jégtelenített jégpályáján, pedig csak a péntek esti Üllői úti bokszgála szereplőinek mérlegelésére került sor. Semmi pofon, semmi erőszak. Pech. Az újságírók hada már jó fél órával a meghirdetett kezdési idő előtt megrohanta az ingyenes gépi üdítős és svédasztalos repi központot - közülük többen az eredeti cél, a mérlegelés idejére sem függesztették fel rágóizmaik gyötrését.

Elsőként Kalocsai Zoltán, a paksiak házi kedvence lépett a mérlegre - az Union Box Team könnyűsúlyú profija csendesen készülődött, és kissé megilletődve bámult bele a kamerák és fényképezőgépek lencséjébe. Igaz, nem is ő volt a délután fénypontja, a hamburgermajszoló bámészkodók Kokóra vártak, még a kötelező jellegű udvarias tapsról is elfelejtkeztek ,,Kacsával" kapcsolatban. Nem járt jobban a WBO-világbajnok Artur Grigorjan sem, az üzbég fiú is a futottak még (jelen esetben mérlegeltek még) kategória nagyszámú képviselői közé került.

Következett az a két és fél perc, amiért a hatalmas csipszes-kólás-sonkás szendvicses felhajtást szervezték: felcsendültek a Carmina Burana első taktusai (a magyar nép műveltsége határtalan lesz, ha Erdei Zsolt is profinak áll - minden fanatikus bokszrajongó Wagnert fog dúdolgatni...), és megjelent Kokó. Ötvenhét kilóját egy Adidas pólóba és egy szexi szabású térdnaciba bújtatta, az előbbit jó szokásához híven a visítozó tömegbe hajította, telitalálatot érve el valamely kecsöpös sültkrumpli halmon. Nacijától is megválván feszített vagy fél percet a fotósoknak, majd háttérbe vonult, hogy helyet adjon leendő áldozatának: Steve Robinsonnak.

A kelta négerek kisszámú közösségébe tartozó walesi fiú nyitásként eltévedt a bámészkodók között, majd pillanatok alatt túlesve a kötelező súlyellenőrzésen szemezett egyet Kokóval, és hazament. A mérlegelés érdemi része ezzel befejeződött, a svédasztalok kiürültek, a sajtó képviselői megtörölték zsírtól fénylő és pirosaranytól vörös ajkukat és elhagyták a helyszínt. A következő tíz pár mérlegelésére csak a maradékon marakodóak voltak kíváncsiak. Nem hiába jegyezte meg a tömegben meghúzódó Erdei Zsolt a ceremóniáról: só (show) az egész!

Névjegykártya

Kovács "Kokó" István Steve Robinson
Született: Budapest, 1970. augusztus 17. Cardiff (Wales), 1968. december 13.
Magasság: 171 cm 173 cm
Súly: 57 kg 57 kg
Amatőr karrier: 297 mérkőzés - 282 győzelem - 1 döntetlen - 14 vereség -
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1996 - Atlanta), kétszeres világbajnok (1991 - Sydney, 1997 - Budapest), kétszeres Európa-bajnok (1991 - Göteborg, 1996 - Vejle) -
Profi karrier: 17 mérkőzés - 17 győzelem - 8 K.O-T.K.O. 46 mérkőzés - 32 győzelem - 12 vereség - 2 döntetlen - 17 K.O-T.K.O
Legjobb eredménye: WBC Interkontinentális bajnok (1999) WBO-világbajnok, EBU-bajnok
Edző: Fritz Sdunek Dai Gardiner
Bevonulási zene: Carmina Burana Emilia Big, big world
Kalocsai "Kacsa" Zoltán Artur "King Arthur" Grigorjan
Született: Dombóvár, 1970. május 30. Taskent (Üzbegisztán), 1967. október 20.
Magasság: 170 cm 170 cm
Súly: 61 kg 61 kg
Amatőr karrier: - 384 mérkőzés - 361 győzelem - 23 vereség
Legjobb eredményei: kilencszeres magyar bajnok világbajnoki ezüstérmes (1991 - Sydney)
Profi karrier: 34 mérkőzés - 29 győzelem - 4 vereség - 1 nem értékelt - 23 K.O-T.K.O. 29 mérkőzés - 29 győzelem - 19 K.O.-T.K.O.
Legjobb eredménye: WBU Interkontinentális bajnok (1996) WBO-világbajnok
Edző: Rácz György Fritz Sdunek
Bevonulási zene: Once upon a time "Death" We will rock you (Queen)