Matolcsi József a magyar váltósúlyú bajnok

2001.10.21. 17:28
A tegnap esti debreceni profiboksz gálán Matolcsi József a vártnál sokkal simábban verte Szakállas Ferencet. Szakállas saját bevallása szerint egy napot készült a meccsre.
Balogh Zoltán a Felix Promorion új szerzeménye. Négy meccs, négy győzelem, az osztrák Viennától igazolták, ahol nem volt megelégedve a menedzseléssel, a múlt héten még Matolcsival kesztyűzött elég keményen. Balogh Zoli az edzők öröme, normálisan, bátran, de ésszel nyomja. Egyhangú pontozással győz, övé az est első komoly ellenfele, egy Tibor Rafael nevű szlovák arc, a szpíker szerint szlovák bajnok, ami a bunyóját látva hihető.

Imrich Parlagi több, mint 40 meccsel a háta mögött George Michael-re vonul be. Őt már végigverte a teljes magyar élvonal, de kiütni nem nagyon sikerült. Legutóbb a Maglódi úton Nagy Janival kis híján összeverekedett, ami bokszmeccsen különösen érdekes látvány. Most a Komjáthi ellen bizonyít a kis jolly joker, ami nem csekélység: a nagyváltósúly tíz kilóval feljebb van. Komjáthi se tudja kiütni, ami még akkor is gáz, ha Parlagi nagyon bírja az ütést és kullancs módra keresi a fogást. Végül ezért is lesz TKO: a sok fogás miatt megkapja a harmadik intést, földön viszont nem volt.

Nagy Jani a szokásos - az ember egy pillanatra megy csak ki a büfébe, és mire visszaér, azt látja, Jani már az első menet elején felveszi a "Nekem szóltál, te csíra?!"- testtartást. Jani korrekt, képzett ökölvívónak indult, amatőr korában még az atlantai olimpiát is megjárta, például a négy közé jutásért Julio Pablo Chacón-tól kapott ki (pontozással). Szórakoztató jelenség, főleg a Maximus-rajongók szeretik. Az igazat megvallva a Russell Crowe-elemeken kívül elég sok Bud Spencer és Terence Hill-kombinációt is használ.

Rácz Félix a saját versenyzőin kívül lasssan felállíthat egy különbejáratú áldozat-istállót, ez az arc is bunyózott már a Maglódi úton. Most a 2. menetben kapja a TKO-t. A múltkor jobban bírta, és Nagy Jani kisebb vagy fél fejjel, de a gladiátor az gladiátor, hiába.

Gálfi András
Milan Mirkovic, a Felix Promotion svéd születésű szerbje nem biztos, hogy akkora ász. A korántsem világverő benyomást keltő cseh sráccal nagyon megszenved, és ezekért a tarkónvagásokért Mirkovicot a világ más részein rég kitiltották volna a ringből. Az se jó jel, hogy rengeteg ütést kap egy szinte félholt ellenféltől. Ha Zdenek Zubkónak van egy kis kondija, meg is fingatja.

Gálfi András ellenfele, Nenad Stankovic egy beugró: a Zaire-i ellenfél lusta volt végigcsinálni az orvosi vizsgálatokat, így végül maradt, ahol volt, a Kinshasa-i reptéren. A beugró agresszív, erős, bokszolni is tudó vaddisznó, szemre nagyobb, mint a Gatto, szénné gyúrva. Rögtön az elején nekiesik Gattónak, mint tót az anyjának, beviszi a kötélhez és úgy sorozza gigantikus horgokkal, hogy az több embernek is elég volna. Gatto védekezik, pár ütés be is csúszik, de legalább legalább megjön a kedve a bunyóhoz. Ahogy eljön a kötéltől, látszik rajta, hogy elment a kedve az álmatag, fokozatosan építgetett stratégiától, és ha egy mód van rá, vért akar.

Le is üti az ellenfelet, aki rosszul esik és kificamodik a bokája. Nagy Zoli, Gatto egykori edzőpartnere máshogy látja, szerinte szélhámoskodik a csávó: most, hogy nem jött össze a gyors győzelem, inkább menne zuhanyozni. Lehet, hogy tényleg szimulál, de mire Gálfi kezdene belejönni, bekap egy nagy balhorgot. Hanyattesik, de felkel - rá is számolni kell. Nagy Zoli szerint a Gatto bírja, egyszer már egy panamai ellen kétszer is padlózott, aztán kiütütte. Füzesi mester, Gatto edzője hazafelé azt mondja, ő sem ijedt meg, bár közös pályafutásuk alatt Gatto most padlózott először. "Akkor ijedtem volna meg, ha nem kel föl", vallja később a kiváló tréner. Ami nagy ritkaság, és nem árt majd videón visszanézni, hogy Gálfi és Stankovic egyszerre padlóztak - én úgy emlékszem, a 2. menetben, a profibox.hu és a boxrec.com szerint az elsőben.

2. menet, a Gatto még egyszer leüti, a csávónak egyre jobban fáj az ő kiment bokája. Végül Stankovic feladja, és Nagy Zoli teóriáját látszik igazolni, hogy az öltöző felé egész normális léptekkel gyalogol.

Az est fénypontja, a magyar bajnoki döntő nem tart sokáig. Szakállas még a büfében azt mondta valakinek, összesen egy napot tudott készülni, ami a ringben igaznak is tűnik. Ahhoz képest, mekkora a tét, elég barátságos a hangulat. Ütik egymást, mint az állat, de egy félresikerült Matolcsi-horog után összevigyorognak, mint akiknek van érzékük a börleszkhez. A 2. menet közepe táján Matolcsi elkapja. Szakállas nem sok ellenállást fejt ki, mindketten véresek, valószínűleg inkább a Szakállas vére. Tényleg nem edzett? Szakinál a szünetben orvos vizitál, tanakodnak az edzővel. Szakállas magába roskadta ül a karosszékben, tanácstalanság, az orvos mintha most lenne először bokszmeccsen, aztán Szakállas ülve marad: a 3. menetre kihirdetik a KO-t.

Matolcsi József, a Hajdúsági Zúzógép pedig elindulhat a nemzetközi zúzdák felé. Kérdés persze, hogy most akkor tényleg, mennyire akart bunyózni a Szakállas, de valószínűleg ha akart volna, akkor is ez a vége. Csak olyan térdig-vérben-stílusban, mint a legendásként számon tartott Szili-Szakállas meccsek. A végén azt is megtudjuk, hogy Matolcsi aranyos srác, de nem egy dumagép. Mondjuk nem is kell, hogy az legyen.

Rácz Félix a Gálfi-padlózásról:

-A franc gondolta, hogy ilyen kemény csávó. Sose láttam, csak a rekordját: volt neki tizenegy meccse, abból nyert hetet... végül is nem baj, hogy így alakult, ezen a szinten már nem hozhatok bénákat.

Szakállas halkan meséli valakinek a nézőtéren, hogy a Félix hétfőn szólt, meccs lesz, ő meg nem vállalta, kórházban volt a gyerek. De a Félix addig mondogatta, "a Kacsa is megsérült, ne csessz ki velem", hogy végül elvállalta.

Mindenki jobban tudja, hogyan kéne menedzselni, mert hogy szaré'-hugyé' bokszolnak itt évekig a Félixnek, aztán tessék... Azt persze, hogy honnan akasszon le milliókat, nem tudja senki.