Erdei többségi pontozással védte meg világbajnoki címét

2004.05.09. 00:35
A WBO félnehézsúlyú boksz-világbajnoka, Erdei Zsolt huszadik profi mérkőzésén, élete legnehezebb ellenfele ellen mérkőzött, de megőrizte hibátlan mérlegét. Erdei többségi pontozással nyert kihívója, az argentin Hugo Hernan Garay ellen, vagyis az egyik pontozó döntetlenre adta a meccset. Madárnak beszakadt a dobhártyája, egy ideig kettős látással is küszködött, az utolsó két menetben igen nehéz pillanatokat élt át, de végigbírta. Magyar öklöző először védte meg a négy nagy szervezet egyikének profi világbajnoki övét.
Erdei Zsolt a januári világbajnoki diadala óta először lépett ringbe a WBO címvédőjeként. Karlsruhe után ezúttal a dortmundi Westfalenhalle volt a helyszín, ahol az amatőrök között világ- és Európa-bajnoki címig jutó magyar bunyós már egyszer mérkőzött, és 2002 decemberében a paraguayi Juan Carlos Gimenezt technikai KO-val verte.

A Chacón-párhuzam

A világranglistán harmadik Erdei ellenfele ezúttal is egy dél-amerikai öklöző volt, az argentin Hugo Hernan Garay személyében, aki - Madárhoz hasonlóan - hibátlan mérleggel rendelkezik, mind a húsz meccsét megnyerte. (Garay is a sydneyi olimpia után állt profinak, de nem volt komoly amatőr múltja.)

Erdei - babonából - szerette volna, hogy ne Magyarországon legyen a meccse, mert három éve Kokó is veszített hazai körülmények között. Plusz: Garay ugyanazt a bevonulási indulót választotta, amit Kokó kiütője, Julio Pablo Chacón.

Törött orr a felkészülés során

A 23 éves Garay neve lehetséges kihívóként már közvetlenül a januári meccs után felmerült, végül a román származású spanyol, Alejandro Lacatus betegsége kaphatta meg ő a lehetőséget. A fordított alapállású Garay bízott a győzelmében, de Erdei sem panaszkodhatott arra, hogy rossz formában lenne, mert a felkészülés során az egyik edzőpartnerének eltörte az orrát.

Nehezen hozta a súlyát Garay

A meccs előtti mérlegelésen Garay pucéran jelent meg, mert csak így tudta hozni a súlyát - a 79 kiló, harminc dekás felső határon volt -, és fél kilóval volt nehezebb az Universum versenyzőjénél.

A találkozó kevéssel fél tizenkettő után kezdődött, és néhány száz magyar elkísérte Erdeit a Ruhr-vidéki városba. Az első menet kiegyensúlyozott küzdelmet hozott, Madár nagyon higgadt volt, távol tartotta magától Garayt, és megelőző ütései pontosak voltak, minek köszönhetően feltehetően meg is nyerte a menetet.

Erdei irányított a félidőig

A második három perc sem hozott nagy iramot, az argentin aktívabb lett, testre többször talált, és inkább neki lehetett adni a menet. A harmadik menetben Erdei irányított, jobb horgai jól sikerültek, így ismét előnybe került.

Negyedszerre döntetlen körüli eredmény született, ötödik nekifutásra elmozgásai is élményszámba mentek. A hatodik menetben sem változott a meccs képe, Madár balegyenesei rendre "befértek", Garayn kiütköztek a tanácstalanság jelei, majd de egy látványos jobb felütést azért bevitt.

A hetedikben jött a holtpont

A hetedik felvonásra alighanem tudatosult az argentinban, hogy ennél több kell az eddig mutatott produkciójánál, többet ütött, de nem sokkal nagyobb hatásfokkal, mégis inkább az övé volt ez a menet. Talán ekkor érkezett el Zsolt a holtpontra.

A nyolcadik menetben Erdei kontrái látványosak és hatásosak voltak, az argentin harmadszor ütött mélyet, de nem figyelmeztették. Mint ahogy az összefejelésért sem. A kilencedik elején viszont megsorozták a címvédőt, aztán visszaállt a rend, Erdei eltáncolt, jól védekezett, be is talált, de ettől még nem fordította a maga javára ezt a három percet.

Erdei a padlón - de csak csúszástól

A tizedik játékrészben ismét a magyar volt kezdeményezőbb, egy hatalmas bal pofonja után kiesett Garay fogvédője, így némi időt nyert, miáltal könnyedén átélte a nehéz pillanatokat. A tizenegyedik menetben

A tizenegyedik menetben a magyar ősökkel nem rendelkező Garay nagy rohamot indított, ütései találtak, Erdei a padlóra is került, de nem ütéstől, hanem csak elcsúszott, ugyanakkor érezhető volt, hogy elfáradt, olykor lézengett a ringben

Erdei elfáradt a végére

A befejező három percben egyértelművé vált Erdei taktikája, le kellett fognia riválisát, különben nagy bajba kerülhetett volna. Garay folyamatosan ütött, mégha kocsmai stílusban is, Madár többször menekült, ezekben a pillanatokban kísértetiesen emlékeztetett a harc a Perez elleni szegedi összecsapásra. Az utolsó percben nagy ütésváltásra került sor, de mindketten talpon maradtak.

A francia döntetlenre adta a meccset

Az argentin ünnepeltette magát, de a meccs képe alapján alaptalanul, igaz a hajrát kétségtelenül jobban bírta. A pontozóbírók közül ketten - a spanyol és a német, előbbi 115:113-vel, utóbbi 116:112-vel - Erdeit látták jobbnak, a francia azonban döntetlenre - 114:114 - hozta ki a végeredményt. Vagyis: Erdei élete legnehezebb mérkőzésén többségi pontozással nyert, és megvédte világbajnoki övét. Magyar öklözőnek még nem sikerült ez a bravúr.

Legközelebb ősszel, Budapesten, várhatóan a Papp László Sportarénéban láthatjuk Erdeit. A magyar bajnok nem volt elégedett teljesítményével, de elismerte, élete legnehezebb meccsén van túl, kiváló ellenféllel találkozott, és megköszönte neki a meccset.

Koczák: döntetlen

Idő előtt, már az ötödik menetben véget ért, mégis döntetlennel zárult Koczák Sándor és a nigériai David Kiilu mérkőzése a Boksz Világalapítvány (WBF) pehelysúlyú kisvilágbajnoki címéért. A bécsi találkozó végét egy szerencsétlen összefejelés eredményezte, ugyanis a baleset után csúnyán vérezni kezdett az afrikai bokszoló orra, s ezért az orvos az összecsapás beszüntetése mellett döntött. Az eset után a döntnökök hosszú ideig tanakodtak, majd a mérkőzésvezető döntetlent hirdetett ki, annak ellenére, hogy Koczák a harmadik menetben padlóra került.