Erdei: 'Soha többet nem akarom látni Garayt'

2005.02.27. 14:24
A WBO félnehézsúlyú világbajnoki övét harmadszor is megvédő Erdei Zsolt úgy érzi, helyes eredmény született a Hugo Hernan Garay elleni szombati összecsapáson, és ha szorosan is, de ő nyert. A közönség füttyét szerinte az válthatta ki, hogy az utolsó menetekre elfáradt és az argentin ekkor már jobb volt nála. A pontozást vitató ellenféllel többé nem akar találkozni a ringben, de annak nincs akadálya, hogy megmérkőzzön a súlycsoport pillanatnyilag legnagyobb névnek számító Glencoffe Johnsonnal.
A magyar profi öklözők németországi világbajnoki eddigi címmeccseihez képest nagyon kevés szurkoló utazott el szombaton Hamburgba, hogy Erdei Zsoltot lássa bokszolni. Mindössze néhány magyar zászlót lehetett látni a nézőtéren és csak elvétve a szólalt meg a "Hajrá Madár" bíztatás a gigantikus Color Line Arenában. Pedig mások is ünnepelhettek volna, hiszen Erdei Zsolt harmadszor védte meg a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki övét a tavaly májusban egyszer már legyőzött argentin Hugo Hernan Garay ellen.

Hitetlenkedés és fütty

A helyszínen sem tűnt egyértelműnek a siker, de saját, teljességgel szubjektív és laikus pontozásunk szerint Erdei eggyel több menetet nyert meg, mint vesztett el. A kevés magyar szurkoló közül volt, aki nem akarta elhinni a hivatalos eredményhirdetést: Madár egy piros-fehér-zöldbe burkolózott hölgy híve nem merte végignézni a ceremóniát, majd utána társai győzködték, hogy valóban kedvence nyerte a meccset.

A közönség semleges fele pedig egyértelműen úgy foglalt állást, hogy Garay nyerte a címmeccset: sokan fütyültek és fújoltak az eredmény hallatán. A pontozóbírók közül ketten 116-112 és 115-112 arányban őt látták jobbnak, a harmadik tag szerint 118-110 arányban Garay győzött.

Erdei úgy érzi, tisztán nyert

"Nagy kő esett le a szívemről, el sem tudjátok képzelni, mekkora" - mondta a magyar újságíróknak a meccset követő sajtótájékoztató előtt, amelyen tökéletes németséggel szólalt meg. Elöljáróban megköszönte a második találkozót Garaynak, és hogy egy újabb nagy kihívás, egyszersmind egy újabb embert próbáló feladat elé állította.

"Helyes eredmény született, nyertem ma, még ha érzésem szerint kis különbséggel is. Fogalmam sincs, hogy a bírók mit láttak, miért úgy pontoztak, ahogy, de nekem nem is ezzel kell foglalkoznom"- értékelt.

Garay csak az utolsó menetekben volt jobb

Arra a kellemetlen felvetésre, milyen egy győztes meccs után a közönség tüntetése és fújolása közepette ünnepelni, szintén mosolygósan és őszintén felelt. "Megtévesztő lehetett a közönség számára Garay stílusa és az én harcmodorom közötti különbség, mert ő mindig jött előre, folyamatosan ütött, igaz, kevésszer talált. Akik az utolsó pár menetet látták, azokban nyilvánvalóan az maradt meg, hogy elfáradtam, alig állok a lábamon. Ennek köszönhetően gondolhatták úgy, hogy riválisom jobb volt. Jobb is volt, de csak az utolsó menetekben. Az elején ugyanis bevált a taktikám, a megelőző ütéseim bejöttek és volt néhány értékelhető és látványos jobbkezes ütésem is" - összegzett.

Johnsont is bevállalná

A jövővel kapcsolatosan Erdei úgy nyilatkozott, hogy részéről nincs akadálya annak, hogy megmérkőzzön a súlycsoport pillanatnyilag legnagyobb névnek számító Glencoffe Johnsonnal, de ez nem az ő döntésén múlik, ugyanakkor meggyőződése, hogy Garay hozzá hasonló erőt képviselt.

Az Erdeit foglalkoztató Universum Box-Promotion egyik vezetője, Klaus-Peter Kohl azt mondta, a magyar öklöző pontosan azt csinálta, amit egy ilyen szintű bokszoló ellen tenni kell, és ha harmadszor is találkoznának, akkor is ugyanezzel e taktikával kellene legyőznie az argentint. "Erdei az elismertség és a hírnév felé nagy és fontos lépést tett, mert ismét bizonyította fegyelmezettségé, erejét és gyorsaságát"

Garay: Tisztán én nyertem

A legyőzött Hugo Hernan Garay nyilatkozatában rögtön kétségbe vonta az eredmény helyességét. "Ezt a meccset tisztán én nyertem, a közönség is így látta. Jól tudom azonban, hogy egy világbajnokot hazai pályán meggyőző különbséggel kell megverni, és úgy tűnik, nem voltam eléggé átütő. Azt is tudtam, hogy a sikerhez a legbiztosabb út, ha kiütöm Erdeit, de ettől ma távol álltam"

Michalczewski menekült

Még Erdei sikerének helyszínén partit rendezett az Universum, amelyre meghívtak minden barátot, szponzort, segítőt és ahová a világbajnok az Index tudósítóját néhány magyar újságíróval együtt bejuttatta. Ezen a fogadáson Erdei volt az egyik legfontosabb vendég és mindenki vele akarta fotóztatni magát. A magyar világbajnok sikereire korábban is féltékeny és a szombati gálán karrierje első kiütéses vereségét elszenvedő Dariusz Michalczewski nagyon gyorsan lelépett a protokoll-eseményről, barátnőjét szinte úgy rángatta ki a teremből.

Most lassabb volt a kihívó

A gratuláló tömegből néhány pillanatra kiszakadva Erdei az Indexnek elmondta, ez a meccs könnyebb volt számára, mint a májusi, amikor először találkozott Garayjal."Úgy érzem, egy kicsivel tompább és lassabb volt, mint először, Dortmundban. Emellett az elhajlásaim után egyszer kétszer nagyon eltaláltam jobb kézzel, úgy tűnt meg is bicsaklik a lába, de az argentin gyorsan regenerálódott. De soha többé nem akarom látni őt, nem akarok vele még egyszer bokszolni"

A régi-új világbajnok most kedvesével, Arabellával egy hetet Németországban tölt, majd utána tér haza Magyarországra.