Káté Gyula túl gyorsan akart nyerni

2008.11.17. 13:54 Módosítva: 2008.11.17. 16:30
A magyar bokszolók remekeltek az ökölvívó-Európa-bajnokságon, Balzsay Károly szövetségi kapitány szerint ha előbb van a kontinenstorna, és utána az olimpia, Pekingben is jobban szerepeltünk volna.

Hat év óta a legjobb teljesítményt produkálta a magyar ökölvívó-válogatott a szombaton zárult, 37. felnőtt Európa-bajnokságon, ahol négy érmet, egy ezüstöt és három bronzot szerzett.

"Engem nem lepett meg a kiváló produkció, bár négy éremre magam sem számítottam” – mondta Balzsay Károly szövetségi kapitány az MTI-nek adott értékelésében. – Tudtam, hogy a pekingi olimpiai leszereplés nem mérvadó, és bíztam benne, hogy előbb-utóbb megmutatkozik a rengeteg célirányos munka hatása. Bár a pekingi ötök közül négyen az angol kikötővárosban is ott voltak – csupán a bélfertőzéssel bajlódó Szellő Imre hiányzott –, fizikai és főleg idegállapotuk sokkal jobb volt az Eb-n.”

Balzsay szerint a csapat tagjait az is felpaprikázta, hogy október elején a szövetség kiírt egy pályázatot a kapitányi posztra. A sportolók egy emberként kiálltak mellette, látta a szemükön, érte is fognak küzdeni. Balzsay pályázik, hiszen megígérte, ha lesz legalább két érmünk, az előírt határidőig, december 15-ig beadja a pályamunkáját. „A normát kétszáz százalékra teljesítettük."

„A mezőny gyengeségéről nem beszélhetünk, hiszen amikor az olimpiának vége mindenki bizonyítani akar, legyen az akár a második vonal is – fejtette ki a kapitány az Indexnek. – A sportban felesleges a ha, de egészen más lett volna az olimpiai szereplésünk, a fordítva van a két verseny. Mi az Eb-re sok mindent átalakítottunk, és a pekingi 1-2 pontos vereségek most a mi javunkra jöttek be.”

"Magát a 11 fős társaságot három csoportra bontanám. A négy érmes, Káté Gyula, Ungvári István, Varga Miklós és Darmos József előtt le a kalappal, remekeltek. Négy fiatal - Szalai Gergely, Mihály János, Amin Kadri és Bernáth István - az első körben kiesett, legyőzőik sem vitték sokra, nekik még van mit tanulniuk. Ők úgy szerepeltek, mint egy iskolás, aki nagyon izgul az első vizsgáján. Két év múlva már simán hozhatják a most elbukott meccseket. Végül ketten – Bacskai Balázs, Szili István – későbbi érmestől kaptak ki, nem is feltétlenül jogosan. Egyedül Kalucza Norbert lóg ki a sorból, ő minden tekintetben elmaradt a várakozástól."

„A pontozók szokatlan szemléletben nézték a meccseket, a bunkerbokszot részesítették előnyben. Szilit is a végén pontozták ki, hiába ütött többet, és Bacskai ellenfele is menetenként csak 1-2 ütést adott a feltett kezei közül, míg a magyar végig támadott. A bírók ezeket védett ütéseknek vették. Ha az öt bíró kapott volna annyit, amennyit nem nyomtak be. az öltözőből nem tudtak volna kijönni.”

A szombati döntőben sérülés miatt leléptetett, így aranyesélyét elveszítő Káté esetében a kapitány utólag úgy látja, jól döntött a ringorvos. "A szemhéja már az első menetben felrepedt, ha tovább engedik a meccset, súlyosabb sérülés is érhette volna csapatkapitányunkat" – mondta a szakvezető, aki Kátét is hibásnak érzi a történtek miatt, hiszen előre megbeszélték, hogy nem baj, ha 0-0 az első menet, ne menjen neki ellenfelének.

Ennek ellenére Káté – csakúgy, mint két éve – kikapott, mert túl hamar akart nyerni. A nagy tét és a mindenáron való győzni akarás miatt nem tudta kihozni magából, ami benne van. Balzsay arra is kitért még, hogy az angliai Eb-vel nem zárult le a bokszév, hiszen december második hétvégéjén rendezik az országos bajnokságot.

"Inkább úgy élem meg a történteket, hogy nyertem egy ezüstöt, semmint, hogy elveszítettem egy aranyat – ezt már Káté Gyula nyilatkozta a balszerencsésen elveszített döntőjéről. – Abszolút pozitív élmény számomra ez az Eb, újjászületésem Európa-bajnoksága a pekingi kudarc után. Fejben és fizikumban is a topon voltam, nem úgy, mint három hónapja Kínában." Káté a jövőjével kapcsolatban elmondta, még csak a 2009. augusztusi milánói vb-ig tervez, London, a 2012-es olimpia távol van, addig bejöhet egy profi szerződés is, bár ebben nem nagyon bízik.

Az elnök is elégedett

Csötönyi Sándor, a szövetség elnöke is úgy véli, az Eb-n a válogatott messze felülmúlta a várakozásokat. A kapitányi pályázatról is megvan a véleménye, mint elmondta, nem fúrták meg Balzsayt, egyszerűen kiírtak egy pályázatot, amelyen ő is indulhat, és indulni is fog. „Győzzön a jobbik, és ha az Balzsay lesz, gratulálni fogok neki" – mondta Csötönyi, aki Liverpoolban visszakerült a sportág legszűkebb irányító testületébe.