Rengeteg vér a Khan–Barrera meccsen

2009.03.15. 08:59 Módosítva: 2015.05.20. 05:54
A könnyűsúlyú szupertehetség Amir Khan hétszeres világbajnokot vert azért, hogy visszatérhessen a profi ökölvívás elitjébe. A végébe az orvosok is beleszóltak, de a brit sokkal jobban bokszolt.

Hatalmas volt a tétje a szombat esti manchesteri profiboksz-gálának mindkét ökölvívó szempontjából. A 35 éves mexikói Marco Antonio Barrera az elmúlt másfél évtizedben három súlycsoportban szerzett hétszer is világbajnoki övet. Többek között ő volt az, aki – mintegy Kovács Kokó István helyett – derékba törte Prince Naseem Hamed karrierjét.

A Khan elleni mérkőzéssel sokan kockáztatott, hiszen kora ellenére ez ideig is magasan jegyezték. Sokan azt valószínűsítették – többek között a Profiboksz.hu szakértő kommentezőinek egy része is –, hogy nem a presztízs, hanem a pénz miatt kockáztatta a mérkőzést, amelyen keveset nyerhetett, de sokat veszíthetett.

Amir Khan számára a nagy visszatérés lehetőségét kínálta a csata. A még mindig nagyon fiatal, mindössze 22 éves britre a 2004-es olimpián figyeltek fel, ahol tinédzserként ezüstérmet szerzett. Utána azonnal profinak állt, sorra aratta a győzelmeket, mígnem 2008 szeptemberében szinte teljesen váratlanul beleszaladt egy brutális vereségbe. A kolumbiai Breidis Prescott már az első menet első percében kiütötte.

Azóta Khan decemberben összehozott egy második menetes TKO-t Oisin Fagannal szemben, Prescott pedig továbbra is veretlen. Khan sikere és promotereinek befolyása elég volt ahhoz, hogy összehozzák a március 14-ei párharcot, amelyet a WBA nemzetközi bajnoki és a WBO interkontinentális bajnoki címéért írtak ki, világbajnoki öv tehát nem forgott kockán.

A mérkőzés előtti esélylatolgatások során felmerült, hogy az első menetekben a brit dominálhat gyorsaságával és színes bokszával, később viszont átveheti az irányítást a szívós és tapasztalt mexikói. Azzal is számolni kellett, hogy Barrera korábban többnyire alsóbb súlycsoportokban érte el sikereit, más kérdés, hogy ez például Manny Pacquaio és Oscar De La Hoya máris legendás meccsén nem sokat számított.

A fentiek alapján akár sorsdöntőnek is mondható, hogy a csata nem ment végig. Amir Khan az első menettől kezdve valóban dominált, rendkívül gyors és pontos volt, Barrerának nem sok momentuma akadt. A dolgok természetes menetébe azonban szinte azonnal beleszólt egy vétlen összefejelés, amelyből a mexikói jött ki rosszabbul. Alaposan felrepedt a feje, sebéből dőlt a vér, hiába próbálták elállítani.

Ezzel együtt sokáig nem adta fel, kihúzta az ötödik menetig, amikor is az orvosok jobbnak látták leállítani a küzdelmet. Mivel idáig eljutottak, a pontozók dönthettek az addigiak alapján. Ebből Amir Khan kétségtelen győzelme következett: 50:44, 50:44 és 50:45 arányban őt látták jobbnak, ezzel megszerezte a két bajnoki övet.

A Profiboksz.hu szerint Khan ezzel várhatóan hivatalos kihívói pozícióba kerül a WBO-nál. A szervezetnek pillanatnyilag nincs világbajnoka, a legmagasabban Barrerát jegyezték, őt a veszélyes Juan Manuel Marquez követi. A szintén mexikói ökölvívó toronymagasan vezetei a Boxrec szervezetektől független világranglistáját, amelyen Khan mostani győzelme előtt mindössze a 29. volt.