Balzsay többre lehet képes, mint Erdei?

2009.04.27. 20:43
Az Universum harmadik magyar ökölvívó-világbajnokának, Balzsay Károlynak még lehet esélye, hogy sztár legyen Németországban. Huszonegyedik meccsén is veretlen maradt, kiütötte az új-zélandi Masoét, de a nagy meccs és a nagy áttörés elmaradt szombaton.

A nagyközépsúlyú Balzsay Károly szombat este először védte meg a WBO-világbajnoki címét, és mivel ezt kiütéssel tette, és végig uralta, irányította a meccset, nem kell magyarázkodnia. Igaz, kisebb hiányérzetet hagyott sokakban, mert túl óvatosan bokszolt az első tíz menetben.

Balzsaynak fontos volt ez a találkozó. Az önbizalmának jót tehetett a kiütés, de ennél fontosabb, hogy teljesítményével meggyőzhette a német drukkereket, a német televíziót, a ZDF-et, hogy érdemes áldozni érte, élvezetes, izgalmas, nem utolsósorban véres bokszot mutat be. A ZDF éjfél után adta a meccsét, Erdei mellett a kommentátor is méltatta a kiütést, de a sodró lendület hiányzott.

A kívánalmakból csak a véres meccs jött össze, fejelés után. Izgalom akkor volt, amikor a 42 éves Masoe a menetek elején komolyan vette, amit előzetesen mondott: támadni fog. Amúgy Balzsay ütötte őt, de megrendíteni nem tudta.

Mivel izgalom alig volt, az élvezeti érték is háttérbe szorult, nem véletlen, hogy a negyedik menetben vívta ki először Balzsay a közönség tapsát. A lagymatag meneteknél elmaradt a tetszésnyilvánítás.

A 29 éves magyar öklöző ennek ellenére szép sikert ért el, kihajtotta magát, elfáradt, de óriási volt a kontraszt az őt követő, vele egyidős Felix Sturm és őközte. Nem amiatt, mert Sturm 2006-ban nem tudta kiütni Masoét egy súlycsoporttal lejjebb.

Balzsay valószínűleg oda szeretne eljutni, ahová a bosnyák származású már elért. (Sturm Adnan Katics néven született 1979-ben, késõbb németesített.)

A WBA bajnoka 9 ezer németet vonzott a krefeldi csarnokba, a magyar jó esetben harmadát. Sturm fellépésére esti főmeccset lehet szervezni Németországban, Balzsayéra nem. Remélhetőleg nem másolja ebben Erdeit. Sturm meccse előtt és alatt igazi bokszhangulat volt, míg Balzsay esetében hárman vagy négyen is kérdezték a bejáratnál, kik ők a programban. Meg azt is, melyikük a címvédő, ki az esélyesebb.

Sturmnak esze ágában sem volt óvatoskodni. Lényegesen többet ütött, a német közönség pedig hálás volt ezért. A japán Szato tökéletes ellenfél volt ehhez, rendszeresen leengedte a kezeit, így kínálta fel a fejét.

A lelkes németek Sturm megelőző balkezes ütéseinél hálásan talpra ugrottak, nagyon értékelték, hogy iramot diktált. Egészen pontosan azt értékelték, ami Balzsay meccséből hiányzott: a vehemenciát.

Lehet, az elsöprő vehemencia nem is volt célja a menetek végét németes precizitással meghajtó Balzsaynak. Mert ha az első menetben kiüti Masoét, mit mondanak a kritikusok? Ezért hozták neki ide, hogy mindjárt három perc alatt felfalja? Az is káros lehetett volna az Universumnak.

Az egyébként sem a kockázatvállalásáról híres német klub újabb pofont kaphatott volna. Csakhogy az Universum magatartása mintha átragadt volna valamelyest Balzsayra, bár talán érthető volt, hiszen mégiscsak őrizni akarja a januárban megszerzett övet.

Most jutott el odáig, hogy pénzt kereshet, meccspénze emelkedhet, akár tízmilliót is kaphat egy estére. Vagy már a következő alkalommal ennek dupláját az amerikai Andre Dirrell vagy Andre Ward ellen, akik a kötelező kihívó pozíciójára pályáznak.

Mivel Balzsayt tartják pillanatnyilag a leggyengébb nagyközépsúlyú bajnoknak, a fightnews.com az ötödiknek rangsorolja - nem világbajnok is megelőzi -, a feltörekvő fiatalok mindenáron őt akarják kihívni. Szombat este nekik adott újabb motivációt.