Külföldiek fertőzhették meg az életveszélybe került válogatott bokszolót

2012.04.05. 10:28 Módosítva: 2012.04.05. 13:51
Dobrádi Zsolt agyhártyagyulladást kapott a tatai edzőtáborban, még nem tudni, hogyan alakul a pályafutása, folytathatja-e egyáltalán a bokszot.

Edzés

Ketten bokszolnak a tatai edzőtábor izzadságcseppektől csúszós ringjében. Az egyik kérdez valamit a másiktól. A másik válaszol neki.


Bokszolnak tovább, mintha a szél se fújna, hang se hallatszana.

Az elsőnek új kérdés jutott az eszébe, fölteszi. A másik válaszol rá valamit.

Az egyik nevet. Bokszolnak tovább.

vl

Javult az állapota, már nincs mélyaltatásban, reagál az ingerekre a budapesti Szent László kórházban ápolt Dobrádi Zsolt. A magyar ökölvívó-válogatott 52 kilós versenyzőjét csütörtökön hajnalban szállítottak a tatai edzőtáborból a tatabányai kórházba, majd pénteken a fővárosba, miután kiderült, ritka, C típusú, cseppfertőzés útján terjedő agyhártyagyulladása van .

Nagykanizsa 2010. december 11.A 52 kilogrammos súlycsoport győztese a debreceni Kalucza Norbert (pirosban) küzd az érdi Dobrádi Zsolt ellen a férfi ökölvívók országos bajnokságának döntőjében
Nagykanizsa 2010. december 11.A 52 kilogrammos súlycsoport győztese a debreceni Kalucza Norbert (pirosban) küzd az érdi Dobrádi Zsolt ellen a férfi ökölvívók országos bajnokságának döntőjében
Fotó: Varga György

A válogatott szövetségi kapitánya Kovács László tartja azt a véleményét, hogy a KSI 21 éves bokszolója nagy valószínűséggel külföldiektől kapta el a betegséget. „Ezt nem lehet pontosan behatárolni, de itt nem honos a baktérium, ami megfertőzte. Kérdezték is tőle, hogy hol volt külföldön, de nem volt, sőt, régóta a táborban készül. Észak-afrikai, egyiptomi, azeri versenyzők voltak a táborban, de volt ott kanadai cselgáncsos is, teljesen telt ház volt Tatán.

A bokszolókban nem merült fel, hogy elhagyják az edzőtábort, „az ÁNTSZ megnyugtatta a sportolókat, hogy kicsi az újrafertőződés veszélye."

Dr. Jákó Péter, a bokszválogatott orvosa, a szövetség (MÖSZ) alelnöke, a Sportkórház korábbi főigazgatója elmondta, Dobrádi állapota lassan javul, felépülése az ilyen betegségnél szokásos ütemben zajlik. „A C típusú agyhártyagyulladást cseppferőzéssel lehet elkapni. Arra nézve nincs bizonyíték, hogy a Tatán rendezett nemzetközi edzőtáborban a külföldiektől szedhette össze, bárkitől elkaphatta, aki csak hordozója a baktériumnak, de nem beteg. A fertőzés az általános higiéniás előírások betartásával, mint például a gyakori kézmosás, jó eséllyel elkerülhető. Az ÁNTSZ gyorsan reagált, már aznap délután antibiotikummal kezelte a keret többi tagját."

Csötönyi Sándor, az ökölvívó szövetség elnöke mondta el a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában úgy nyilatkozott, az eset megrendítette az egész válogatottat. „A csapat karanténban volt a hétvégén, mindenkit megvizsgáltak, úgy tűnik, a kór nem terjedt tovább más, Tatán készülő sportemberekre. Még nem tudják megmondani, milyen úton kaphatta el a betegséget, most vizsgálják ennek a körülményeit, egy biztos: közel kétszáz külföldi cselgáncsozó edzőtáborozott Tatán ebben az időszakban. Dobrádi egyelőre az orvosok kezében van, csak szorítunk érte.” Csötönyi szerint a bokszoló titkos esélyes volt arra, hogy az ökölvívók eddigi három kvótája mellé újabbat szerezzen Londonra.

A magyar válogatott továbbra is Tatán készül a jövő pénteken kezdődő, trabzoni olimpiai kvalifikációs tornára, melyen Dobrádi az 52 kg-osok között szerepelt volna. Helyette Kalucza Norbert képviseli majd a magyar színeket ebben a súlycsoportban, Dobrádiról még nem tudni, hogyan alakul a pályafutása, folytathatja-e egyáltalán a bokszot.