Rocky-musical előtt Klicsko gálázhat

2012.11.10. 11:46
Vlagyimir Klicsko Sylvester Stallone előtt védheti meg négy világbajnoki címét nehézsúlyban. a bokszbajnok kihívója, az eddig veretlen Mariusz Wach (27 győzelem, 15 KO) lesz. A lengyel kellemetlen ellenfél lehet, de Klicsko kettőzött erővel, a nemrég elhunyt edzőjéért, Emanuel Stewardért is küzdeni fog Hamburgban szombat este 11-kor.

A két fél persze már megkezdte a csatát, de nem a profi bokszban megszokott sárdobálással, hanem farkasszemezéssel. A két bunyós a meccs előtti sajtóeseményen másfél percig próbálta felszúrni a másikat a tekintetével , és abba sem hagyták volna, ha valaki nem dug be egy plakátot közéjük. Klicsko itt biztosan szokatlan helyzetbe került, hiszen ezúttal az ellenfele magasabb nála, fel kellett néznie a 202 centiméter magas Wachra.

Méretbeli fölényére (a karfesztávolságuk is közel azonos) most nem építhet Klicsko, de a nyílt edzésen is látszott, kirobbanó fizikai állapotban van, nem lehet gond neki 12 menetet végigbokszolni. Utoljára David Haye kényszerítette erre, azóta két alibiellenfelet, Thompsont és Mormecket fektetett ki gyorsan. A Viking becenevű Wachnak még ennyi tapasztalata sincs, az utóbbi négy évben nem bokszolt hosszabb meccset tízmenetesnél. Azóta a nem túl jegyzett ellenfeleit három-hat menetben KO-zta.

Wachnál döntő lehet, milyen kondícionális állapotban van, McBride ellen már a negyedik menetre teljesen kifulladt, most ez nem engedheti meg magának. A lengyel nem védekezik túl jól, sok ütést beszed, ha Klicsko tisztán eltalálja párszor, nem húzza sokáig.

Wach azonban kényelmetlenül tud előre is menni, ha bepörög és sikerül kombinációkat is ütnie, bárkit képes megrengetni jobbosával, de erre akkor van esélye, ha a taktikus, ellépegetős, időnként keresztbe verő Klicskót nyílt küzdelemre kényszeríti. Ha ez sikerül, az utóbbi évek egyik legizgalmasabb nehézsúlyú címmeccse jöhet szombaton.

Az ukrán azonban magabiztosan várja a küzdelmet: „Elég sok időmbe és erőfeszítésembe került, hogy megszerezzem ezeket az öveket. Száz százalékig kész vagyok arra, hogy újra megvédjem ezeket a címeket, tudom, mivel fogok szembenézni a ringben. Megvédem azokat a címeket, amelyeket Emanuel Stewarddal együtt nyertünk.”

Steward közel tíz éven keresztül segítette Klicskót, most nélküle meccsel majd, az edző egyik tanítványa, Johathan Banks segíti majd a ringben.

„Tudom, hogy nagyon kemény küzdelem lesz, de mindenre felkészültem, ha 12 menet lesz, kész vagyok, ha technikás boksz lesz, arra is. Mindent megteszek, hogy megszerezzem Klicsko címeit. Ez a küzdelem nagyon különleges és emlékezetes lesz a boksz szurkolóinak” - mondta a kihívó.

Wach nyílt edzése mindenestre emlékezetesre sikerült, edzője, Juan De Leon a kesztyűzés közben Klicsko arcképét ragasztotta kesztyűjére, és azt üttette tanítványával. Korábbi edzéseken is így kerestek motivációt, akkor a bokszzsákon díszelgett az ukrán fotója. Klicsko nem csinált nagy ügyet a szemtelenségből, annyit mondott csak, hogy a ringben Wach egy igazi arccal fog szembenézni, nem egy fényképpel.

Az IBO, a WBA, WBO és a IBF öveiről döntő meccset a Rockyt alakító Sylvester Stallone is megnézi, aki Klicsko meghívására érkezett Hamburgba, azért is, mert a jövő héten egy Rockyról szóló musicalt mutatnak be a városban. Az ötletet Klicsko vetette fel, és megnyerte magának Stallonét is, akinek a filmjei hatására kezdett bokszolni.

Wach a magasabb és a nehezebb

A négy centivel alacsonyabb Klicsko két kilóval kisebb testsúllyal mérlegelt pénteken, mint 2,02 méteres és 110 kilós kihívója. A lengyel veretlenségének dacára a nagyobb esélyt a győzelemre az ukrán világbajnoknak adják, akinek ez lesz a 22. címvédő meccse, 58 győzelme mellett három veresége is van.