Kiütötték a világbajnokot a ringből minden idők legőrültebb bokszmeccsén

GettyImages-157455746
2023.09.16. 07:41 Módosítva: 2023.09.16. 08:12
Csütörtökön volt a századik évfordulója minden idők legőrültebb bokszmeccsének, amelyen 3 perc 57 másodperc leforgása alatt tizenegyszer (!) fogtak padlót a küzdő felek, a nehézsúlyú világbajnok amerikai Jack Dempsey és argentin kihívója, Luis Ángel Firpo. Közben Firpo, a Pampák Vad Bikája kiütötte a ringből Dempsey-t, aki azonban visszamászott, majd a szünetet követően KO-val megnyerte a fantasztikus mérkőzést.

Csütörtökön volt a századik évfordulója az 1923. szeptember 14-én a New York-i Polo Grounds stadionban rendezett Jack Dempsey–Luis Ángel Firpo bokszmeccsnek, amelynek tétje a profi nehézsúlyú világbajnoki öv volt. Az összecsapás a sportág legőrültebb mérkőzéseként vonult be a történelembe; az első percben Firpo hétszer (!) került a padlóra, viszont az első menet végén az argentin egy vad sorozással kiütötte a ringből a regnáló világbajnokot. Dempsey azonban, igaz, idegen segítséggel, visszamászott a szorítóba, nagy nehezen kihúzta a gongig, majd a második menetben 57 másodperc elteltével KO-val győzött. A mérkőzésen a két gladiátor összesen tizenegyszer fogott padlót, ebből Dempsey kétszer úgy, hogy a lendülettől előreesett.

William Harrison „Jack” Dempsey, a „Manassai Marcangoló” (Manassa Mauler) 1919-ben szerezte meg a világbajnoki címet – Jess Willard kiütésével. Dempsey, akinek tíz testvére volt, tudatosan készült célja elérésére: állkapcsa erősítésére fenyőgyantát rágott, és hogy arcbőre ellenálló legyen a sérülésekre, sós tengervízben áztatta az ábrázatát. 

Ellenfele, a Dempsey-vel egyidős, juníni születésű Luis Ángel Firpo 29 éves volt a világbajnoki döntő idején, és nyolcas nyerő sorozattal érkezett a manhattani Polo Grounds stadionban rendezett meccsre, amelyet 82 ezer néző tekintett meg, miközben még húszezren kívül rekedtek. Ez volt a történelem első egymillió dolláros bevételt hozó mérkőzése, amit Tex Rickard, minden idők egyik legnagyobb promotere, kora Don Kingje hozott össze. A hatalmas termetű, 189 centis Firpo hazájában kiérdemelte a Pampák Vad Bikája ragadványnevet.

Firpo azzal jutott el a világbajnoki döntőig, hogy Philadelphiában kiütötte Charley Weinertet.

A Dempsey elleni csatát elnevezték az Évszázad mérkőzésének, először a sportág történetében. 

Amikor megszólalt a meccs kezdetét jelző gong, a küzdő felek kirobbantak a ringsarokból, és Dempsey szinte azonnal padlóra küldte Firpót. Az argentin egy perc alatt hétszer ismerkedett meg a talajjal, miközben ellenfele is kétszer padlót fogott, de nem számoltak rá, mert úgy ítélték meg, hogy a lendülettől esett el.

A Pampák Vad Bikája állta a sarat, és nem sokkal az első menet befejezése előtt egy lehengerlő sorozással kiütötte Dempsey-t a szorítóból. Az amerikai ráesett a meccsről tudósító újságíróra, bizonyos Jack Lawrence-re, sőt be is ütötte a fejét az írógépébe. Külső segédlettel tudott csak visszamászni a ringbe (ezért ma már leléptetnék), tizenhét másodperc telt el attól kezdve, hogy kizuhant. A szabályok azonban húsz másodpercet engedélyeznek arra az esetre, ha a bokszoló kiesik a szorítóból. 

Akárhogy is, a megroggyant Dempsey valahogy kihúzta a menet végét jelző gongig, de annyira szédült, hogy edzője a ringsarokban repülősót szagoltatott vele. 

Ettől helyrejött az amerikai, a második menetet újult erővel kezdte, és az 57. másodpercben kiütötte Firpót, Jack Gallagher vezetőbíró kiszámolta a kihívót. Utána Dempsey roppant sportszerűen talpra segítette az argentint, tehát barátságosan ért véget a nagy csata.

A mérkőzés bekerült a popkultúrába, George Bellows megfestette az ikonikus jelenetet, amikor Firpo kiüti a ringből Dempsey-t:

Sőt, ha már a popkultúránál tartunk: Csupó Gábor bombasikerű animációsfilm-sorozata, a Simpson család is megörökítette a fantasztikus aktust:

Argentínában a mai napig megkérdőjelezik Dempsey győzelmét, mert úgy vélik, túl sokáig tartott a visszakecmergése a ringbe, továbbá idegen segítséget vett igénybe, és ezért le kellett volna léptetni az amerikait. 

A mérkőzés utóéletéhez tartozik, hogy 31 évvel később, 1955-ben Firpo meghívta Dempsey-t Buenos Airesbe, és vendégül látta egy asadóra, argentin marhasültre. Szóval kettejük barátsága tartósnak bizonyult.

Firpo 1960-ban, Dempsey 1983-ban hunyt el. 

Mindenesetre szeptember 14. Argentínában mindmáig az Ökölvívás napja, a nagy csata emlékére. 

(Borítókép: Jack Dempsey és Luis Angel Firpo 1923. szeptember 14-én. Fotó: The Ring Magazine / Getty Images)