Élete első bokszmeccsén leütötte a világbajnok Tyson Furyt

2023.10.29. 06:00
Aki nem hallott még Francis Ngannouról, az ne szégyenkezzen, mivel a februárban már 38 éves, kameruni születésű harcos élete első bokszmeccsét vívta szombat éjjel Rijádban. És hajszál híján a sportág történetének legnagyobb meglepetését produkálta, mert a harmadik menetben leütötte a világbajnok Tyson Furyt, és a tízmenetes csata végén csak erősen vitatható, megosztott pontozással maradt alul.

A veretlen profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok Tyson Fury akkora favorit volt a szombat éjszakai, Francis Ngannou elleni mérkőzésén, hogy aki rá fogadott, az 2000 feltett dollárra mindössze 2100-at kapott vissza, miközben egy Ngannou-siker 100 dollárra 1800-at kamatozott volna. 

És mégis, a kameruni születésű, de tizenegy éve Párizsban élő veterán a harmadik menetben úgy halántékon csapta Furyt, hogy az addig veretlen brit világbajnok életében hetedszer a padlóra került. Ugyan felkelt, és folytatta a küzdelmet, sőt, a végén megosztott pontozással ki is hozták győztesnek, elegendő megnézni a mérkőzést videója alatti kommentárokat:

mindenki azt írja, hogy elcsalták a meccset, és valójában Ngannou győzött, nem Fury.

Egy pontozó Ngannout látta jobbnak 95-94-re, kettőnél Fury győzött 96-63-ra, illetve 95-94-re. 

Fury a padlón 2:40-nél

Maga Fury is elismerően szólt ellenfeléről, miután az eredményhirdetést követően szívélyesen megölelte a keménykötésű sportembert:

Hát ez nem volt benne a forgatókönyvben!  utalt Fury a leütésre.  Ellenfelem nagyon furán bokszolt, volt erő az ütéseiben, nem akarom fölöslegesen ragozni, egyszerűen jó bunyós. Nem jött előre, várta, hogy támadjak, és jól kontrázott. Körülbelül a legkeményebb ellenfelem volt az utóbbi tíz évben.

A vitatható eredménnyel Fury profi mérlege most 34 győzelem, 0 vereség, 1 döntetlen, 24 KO mellett, míg Ngannou, ahogy már jeleztük, élete első bokszmeccsét vívta, lévén, hogy eddig az MMA-ban, a vegyes harcművészetben jeleskedett 17-3-as kiváló mérleggel.

A 35 éves Fury tavaly decemberben bokszolt legutóbb, amikor TKO-val verte a 10. menetben Derek Chisorát, míg a Furynál két évvel idősebb Ngannou tavaly január 22-én egyhangú pontozással győzte le  Ciryl Gane-t az UFC nehézsúlyú koronájáért. Majd idén év elején megfosztották világbajnoki címétől, mert nem tudtak megegyezni vele az új szerződésről, de valójában az volt a szakítás oka, hogy Ngannou az MMA-ból át akart menni a bokszba, és meg akart mérkőzni Furyval.

A rijádi meccsre, amelyen nem forgott kockán Fury WBC világbajnoki öve, Ngannou egy Las Vegas-i edzőteremben készült.

Méghozzá úgy, hogy júliusban Mike Tyson is csatlakozott az edzői csapatához!

Ngannounak Tyson volt a gyerekkori bálványa, és úgy tűnik, az 57 éves Iron Mike jó tanácsokat adhatott védencének, aki nagyon is megállta a helyét a ringben Fury ellen.

És bár Ngannou tűnt az erkölcsi győztesnek, a számok azért mást mutattak. Furynak 71 ütése talált Ngannou 59 találatával szemben. 

Fury 50 millió dollárt kapott a meccsért, Ngannou 10 milliót.

Egyébként Furynak, a WBC világbajnokának címegyesítő meccse van kiírva az ukrán Olekszandr Uszikkal december 23-ra, ugyancsak Rijádban. Uszik a WBA, a WBO és az IBF világbajnoka lett, miután kétszer is legyőzte a brit Anthony Joshuát. 

Egyelőre kétséges, hogy meglesz-e a címegyesítő mérkőzés, Furynak ugyanis felrepedt a bőr a homlokán a Ngannou elleni csata második menetében.