Ügyvivői triumvirátus irányítja a MÖSZ-t az elnökválasztásig

2023.11.18. 15:25
Bizarr közgyűlést tartott szombaton a Magyar Ökölvívó Szakszövetség. Az eseményen nem vett részt az eddigi, de már lemondott elnök, Kurtucz Csaba. Háromtagú ügyvivői testületet választottak meg, amely a következő, elnököt és elnökséget választó közgyűlésig a sportágot menedzseli. A triumvirátust alkotja: Rácz Attila, Juhász Roland és Berkó Lajos.

Nehéz meghatározni a Magyar Ökölvívó Szakszövetség közgyűléséről készülő riport műfaját.  Bármiféle negatívumot írni tiszteletlenség lenne egy két év múlva immár a centenáriumát ünneplő testületről, amelynek első elnöke gróf alsó- és felsősurányi Sigray Antal, a Főrendiház tagja volt, és amely annak a sportágnak a vezető testülete, amely nyolc olimpiai bajnokot adott a magyar sportnak, és amelynek nyolc olimpiai bajnoka tíz aranyérmet szerzett az elmúlt évszázadban. És amely sportágnak napokon belül a századik országos bajnokságát rendezik. 

Így aztán próbáljunk tárgyilagosak maradni, ha nem is könnyű.

Amikor a média munkatársai (szám szerint kettő, ez is sokat elmond arról, hol tart jelenleg a szebb napokat látott sportág népszerűsége, fontossága) megjelentek a Magyar Sport Házában, pillanatonként változott annak a lehetősége, hogy az újságírók beléphetnek-e az ülésterembe, vagy sem. Dacára annak, hogy a szövetség alapszabályának 12/4-es pontja kimondja, hogy a mindenkori közgyűlés nyilvános.

Végül Tordai Nándor, a szövetség jogásza „elintézte”, hogy bemehessünk... Hogy erről ki döntött, az nem derült ki, mivel kideríthetetlen volt, jelenleg ki van, úgymond, birtokon belül, hiszen Kurtucz Csaba, az idén januárban megválasztott elnök már lemondott, és nem is volt jelen az eseményen. Ott volt viszont Kovács István olimpiai bajnok, a (z egyik) nemzetközi szövetség, az orosz gigavállalat, a Gazprom által 50 millió dollárral pénzelt IBA korábbi főtitkára, akit sokan már a jövő elnökeként üdvözöltek.

Berkó Lajos, a sportért felelős államtitkárság kabinetfőnöke köszöntője után Tóth Zsuzsa főtitkár 11.38-kor megnyitotta a közgyűlést. Kiderült, a 103 szavazásra jogosult küldött közül 70 jelen volt, heten online jelezték részvételüket, azaz bőven határozatképes volt a grémium. Levezető elnöknek egyhangúlag megválasztották Rácz Attilát, aki a kettővel ezelőtti, idén elhunyt elnök, Bajkai István alatt a szövetség gazdasági igazgatója volt. 

Ügyvivő testület tagjainak megválasztása, alapszabály-módosítás.

Papp László, a háromszoros olimpiai bajnok legenda fia, a hajdúszoboszlói egyesület képviselője felvetette: ne szórakozzunk itt egy évig, legkésőbb februárra álljon fel az új elnökség, és legyen új elnök. 

Csötönyi Sándor tiszteletbeli elnök javasolta, hogy az ügyvivői testület ne három-, hanem öttagú legyen, és a szakmai is képviseltesse magát benne, de ebből végül nem lett semmi.

Az ügyvivő testület dolga visszaállítani az alapszabályszerű működés feltételeit, amivel az elmúlt időszakban gondok voltak, hangsúlyozta a levezető elnök. 

Csötönyi Sándor a rá jellemző keresetlen szavakkal emelkedett szólásra: „Már egy ideje csak cukrozzuk a mézet! Pragmatikusnak kell lenni, minél előbb legyen elnöke, elnöksége a MÖSZ-nek! Ezt kell eldöntenie a közgyűlésnek. Három hónapon belül meg kell tartani a tisztújító közgyűlést!”

Kassai László elnökségi tag is megnyilvánult: „Szégyellem magam! Elnök nincs, elnökség nincs, ellenőrző testület nincs! Egy olyan szervezet, amelynek hosszú ideig nincs elnöke, az nevetségessé válik. Nem vállalok olyan tisztséget, aminek nincsenek meghatározva a feladatai. Önmagunk karikatúrái vagyunk! Egyenként kellene megszavazni az embereket!

Ami ezek után következett, azt nehéz volt értelmezni. Dorkó Péter az egri klub nevében Rácz Attilát, Berkó Lajost és Juhász Rolandot terjesztette fel az ügyvivői testület tagjának. Elhangzottak más nevek is, de teljesen érthetetlen módon nem egyenként, hanem csomagban szavaztak a triumvirátusokról, amelyek között sokszor átfedés is volt, az egyik trió végül így festett: Kovács István, Kassai László, Rácz Attila. Végül az első verzió (Rácz, Berkó, Juhász) kapta meg a szükséges többséget, de azt meg kell jegyezni:

Kovács Kokó István ekkor már nem volt a teremben, mert komolytalannak érezvén az egész procedúrát, hazament. 

A megszavazott ügyvivői testület összetétele tehát: Rácz Attila, Berkó Lajos és Juhász Roland.

S hogy meddig tart a megbízatásuk? Erre Rácz Attila felelt: amíg el nem végzik a feladatukat...