Ronaldo szeme láttára egy szamoai bunyós szétütötte a nehézsúly KO-királyát

GettyImages-1878098788
2023.12.25. 08:26 Módosítva: 2023.12.25. 11:16
Pazar műsort láthatott szenteste a közönség a rijadi Kingdom Arenában. Előbb a kevéssé ismert új-zélandi Joseph Parker egyhangú pontozással szinte kipofozta a ringből a valaha volt legnagyobb ütőerejű nehézsúlyú bokszolóként ismert amerikai Deontay Wildert, majd az est főmeccsén a brit Anthony Joshua úgy összeverte Otto Wallint, hogy a törött orrú svéd nem jött ki a hatodik menetre.

Rijádban megtelt a 26 ezres Kingdom Arena a szombat este rendezett profiboksz-gálára, amelynek főmeccse az Anthony Joshua–Otto Wallin nehézsúlyú összecsapás volt, de az igazi szenzációt az azt megelőző Joseph Parker–Deontay Wilder-parti eredménye okozta.

A pazar műsorra kíváncsi volt Cristiano Ronaldo, az al-Nasszr portugál futballsztárja és Conor McGregor, a vegyes harcművészet, az MMA koronázatlan királya is.

A két világnagyság egymás mellett ült a szorító melletti első ringside sorban, és a meccsek előtt jól elbeszélgettek, sőt, még össze is hasonlították nyilván méregdrága karórájukat. 

A főmeccset megelőző összecsapáson a 38 éves amerikai Deontay Wilder volt a toronymagas esélyes a nem túl ismert új-zélandi Joseph Parker ellen. Wildert a nehézsúly valaha volt legnagyobb ütőerejű bunyósaként tartják számon, nem véletlenül Bronz Bombázó (Bronze Bomber) a beceneve, évekig birtokolta a WBC világbajnoki övét, de a Tyson Fury elleni trilógia (előbb egy döntetlen, majd két KO-vereség) elindította a lejtőn.

Most kiderült, messze van már fénykorától, a szamoai szülőktől származó Parker leiskolázta őt, és a nyolcadik menetben hajszál választotta el Wildert a KO-tól. Íme:

Parker nagy sorozása 1:30-nál.

A pontozók egyhangúlag (118-111, 118-110, 120-108) a 31 éves Parkert látták jobbnak, így könnyen lehet, hogy kútba esik a jövő tavaszra tervezett Joshua vs. Wilder mérkőzés. Annál is inkább, mert Wilder célzott arra, hogy esetleg a visszavonulást forgatná a fejében. 

Wilder mérlege így most 43, 3, 1, Parkeré 34, 3, 0.

A főmeccs az Anthony Joshua–Otto Wallin-összecsapás volt. Az exvilágbajnok, amatőr olimpiai bajnok brit Joshua a Tyson Fury elleni nagy meccsre készül, amely azonban még odébb van, merthogy Fury előbb február 17-én az ukrán Olekszandr Uszikkal mérkőzik meg a vitathatatlan, vagyis undisputed nehézsúlyú koronáért. Már ha egyáltalán létrejön az a meccs, ugyanis Fury legutóbb kiábrándító formát mutatott Francis Ngannou ellen, és a padlóval is megismerkedett. 

A 34 éves Joshua, a 2012-es londoni olimpia nehézsúlyú bajnoka remek formát mutatott, végig uralta a meccset, egy ütésével eltörte Wallin orrát, aki a hatodik menetre már nem is jött ki, TKO-val a brit győzött. Ezzel Joshua mérlege 27, 3, 0-ra javult, Walliné 26, 2, 0.

 Az egyoldalú mérkőzés összefoglalója.

(Borítókép:  Joseph Parker és Deontay Wilder mérkőzése 2023. december 24-én.  Fotó: Richard Pelham / Getty Images Hungary )