Kezdődik a tanítványait bántalmazó és megszégyenítő bokszedző bírósági tárgyalása

2024.10.20. 11:56
A média idén februárban foglalkozott azzal a komoly felháborodást kiváltó esettel, amelynek sértettjét, egy 11 éves kisfiút brutális bokszedzője rendszeresen bántalmazta és megszégyenítette. A szombathelyi bokszedző tárgyalása hétfőn kezdődik a helyi járásbíróságon.

Az eset nyolc hónappal ezelőtt keltett komoly visszhangot, elsősorban a Vas vármegyei médiában, de a TV2 is foglalkozott azzal a megdöbbentő eseménysorozattal, amely a szombathelyi Skorpió Box Club fiatal versenyzőit tartotta rettegésben.

Kiskorú veszélyeztetése és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés miatt február 22-én a Szombathelyi Járási Ügyészség vádatemelt azzal a férfival szemben, aki egy sportegyesület edzőjeként a kiskorú sportolóknak szervezett heti edzések, kirándulások és edzőtáborok során a felügyeletére bízott gyermekeket bántalmazta és megszégyenítette, és ebbe a többi sportolót is bevonta.

Az ügyészség közleménye szerint a férfi az egyik gyermeket bántalmazta, aki nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult. „A vádlott súlyosan kötelességszegő, a sértettek önértékelését és önbecsülését károsan befolyásoló magatartásával, visszaélésszerűen gyakorolt, megtorló jellegű módszereivel veszélyeztette a felügyeletére bízott gyermekek testi, érzelmi és erkölcsi fejlődését” – írják.

Hogy konkrétabbak legyünk: még az is előfordult, hogy a pólójánál fogva felakasztotta a gyereket egy fogasra.

Az egyik anyuka szerint az edző éveken keresztül a fiúk körmét kilakkozta, szemöldöküket levágta, testükre nemi szerveket rajzolt”. 

A járási ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést és közügyektől eltiltást indítványozott, az edzőt végleg eltiltanának olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi. 

Bírósági tárgyalás hétfőn

Ez volt februárban, most pedig a szerkesztőségünk birtokába jutott jegyzőkönyv tanúsága szerint hétfőn sor kerül a brutális bokszedző, V. Roland elleni első tárgyalásra.

A nem létező érettségivel szerzett középfokú edzői bizonyítvánnyal edzősködő és klubot vezető V. Roland elleni 4+1 gyermekveszélyeztetés és más bűncselekmények miatt az előkészítő tárgyalás 2024. október 21-én, hétfőn lesz a Szombathelyi Törvényszéken. Az előző tárgyalásról a vádlott betegség miatt távolmaradást kért.

A vaádirat szerint a sértett 11 és fél esztendős volt, amikor a vádlott a balatongyöröki edzőtáborban úgy megverte, illetve társaival megverette a kiskorú sértettet, hogy az kórházi ellátásra szorult. „Ezen táborozás alkalmával több napon át tartott a kiskorú sértett bántalmazása, ugyanis V. Roland vádlott néhány nagyobb gyerek társaságában arra is kényszerítette a sértettet, hogy hányásig egyen dinnyét, továbbá a vádlott utasítására edzéstársai többször beletették a sértettet egy szemetesbe, illetőleg futballozás közben a vádlott egy bekapott gólért megtorlásul úgy fejbe rúgta a kiskorú sértettet, hogy annak bedagadt a feje.”

Emellett a fiúnak az edző utasítására megalázó dolgokat is végre kellett hajtania, többek között egy szekrénnyel kellett táncolnia. „Az ezt megelőző, nyári tábor alkalmával a sértettet a vádlott utasítására a többiek lefogták, és ütötték-verték testszerte. Amikor kiabált, befogták a száját, alvás közben pedig a homlokára nemi szervet rajzoltak.” 

A történteket követően a fiú többet nem ment edzésre, a vádlott azonban az édesanyjával szemben is fenyegetőzött telefonon. A fiú félt az edzőtől, rémálmai voltak a történtek miatt. 

A vádirat szerint az edző „a fenti súlyosan kötelezettségszegő, bántalmazó magatartásával, presszionáló attitűdjével, a szexuális identitásukat durván sértő cselekedeteknek kitett kiskorú sértettek önbecsülését, önértékelését károsan befolyásoló megnyilvánulásaival, visszaélésszerűen gyakorolt, megtorló jellegű módszereivel veszélyeztette a kiskorú sértettek testi, érzelmi és erkölcsi fejlődését”.