Santiago Botero nyáron visszavonul

2010.01.25. 23:35 Módosítva: 2010.01.25. 23:47

Az egykori időfutamvilágbajnok és hegyikirály kolumbiai 37 évesen úgy érzi, eljött az idő, hogy befejezze profi kerékpáros pályafutását.

"Az utolsó kilométereket tekerem profi bringásként, júliusban a kolumbiai körverseny után befejezem. 37 éves vagyok, három gyermek édesapja, itt az idő, hogy befejezzem" - nyilatkozta a napokban Botero, akinek eredményes pályafutását 2006-ban derékba törte a Fuentes-doktorhoz kötődő doppingbotrány. Ugyan a sokszínű kolumbiai bringást később felmentették a doppingvádak alól, de a botrány óta már csak az USA-ban és hazajában versenyzett kisebb csapatokban.

Az 1996-ban profivá vált Botero legnagyobb sikereit a 2000-es évek elején érte el: a 2000-es Tour de France-on szakaszt nyert, és elvitte a pöttyöstrikót, legsikeresebb évében, 2002-ben pedig időfutamvilágbajnok lett és összetett negyedikként zárt a Touron. Aztán 2003-ban a Kelméből a Telekomhoz igazolt, ahol nem igazán ment neki, majd jött a Phonak, és Botero kezdett magára találni. De a 2006-os Tour előtt Jan Ullrich vagy Ivan Bassóhoz hasonlóan az ő neve is szóba került a doppingdoktor, Fuentesszel, amiért a Phonak menesztette.

"Pályafutásom legjobb időszakában voltam ekkor, ezzel a tudattal távoztam. Nem is akartam utána új európai csapatot keresni, nem tudom, hogy egyébként lett volna-e rá esélyem, meg se próbáltam - emlékszik vissza Botero, aki 2007 elején hazatért Kolumbiába. 2008-ban az amerikai Rock Racing színeiben versenyzett, tavaly óta pedig kolumbia csapatot erősít. A júliusi kolumbiai körverseny lesz az utolsó profi versenye.