Bajban a Tour-sikerétől megfosztott Landis

2010.02.16. 17:17 Módosítva: 2010.02.17. 12:18

"Senki nem értesített engem hivatalosan semmiféle elfogatóparancsról" - reagált Floyd Landis a Los Angeles Times-nak küldött e-mailjében azok után, hogy elfogatóparancsának híre bejárta a világsajtót. A gyanú szerint a 2006-os Tour-győzelmétől doppingvétség miatt megfosztott Landisnek köze van a Francia Doppingellenes Ügynökség számítógépes rendszerének 2006 szeptemberi feltöréséhez.

Landis neve nem most merült fel először az ügy kapcsán,  tavaly nyáron is vizsgálódtak már ellene, de akkor nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy Landisnak vagy a szintén gyanúba kerveredett egykori edzőjének, Arnie Bakernek köze lett volna Landis 2006-os Tourról vett mintáival kapcsolatos bizalmas dokumentumok eltűnéséhez. De az ügy nem zárult le, és a francia bíró, Thomas Cassuto beidézte meghallgatásra Landist. Az amerikai azonban nem jelent meg, ezután adták ki ellene az elfogató parancsot január végén.

A parancs egyelőre csak Franciaországban van érvényben, vagyis amíg Landis nem lépi át a francia határt, nem kaphatják el. Pierre Bordry, a doppingellenes ügynökség vezetője az Associated Pressnek azt mondta, azok után kezdtek gyanakodni Landisra, hogy az amerikai fehasználta az eltűnt adatokat saját védelmére.

Landis, akinek jelenleg nincs csapata, az első perctől állította, hogy nem doppingolt a 2006-os Touron, és az elmúlt három és fél évben ahol lehetett, fellebbezett az ellene hozott ítéletek ellen. Nem járt sikerrel, a Nemzetközi Sport Döntőbíróság 2008-ban helyben hagyta az amerikai kétéves eltiltását és Tour-győzelmének elvételét is.

Floyd Landis 1999-ben lett profi országúti bringás, és bár a hozzáállásával mindig is voltak problémák, nem véletlenül vette őt pártfogásába Lance Armstrong 2002-ben. Főleg a hegymenetekben és időfutamban volt jó, három Tour-győzelemhez segítette hozzá Armstrongot a US Postalban. 2005-ben a Phonakhoz igazolt első embernek, és bár egy évvel később megnyerte a Tourt, hamarosan Landis lett az első Tour-győztes, akit utólag dopping miatt megfosztottak címétől, mert a 17. szakasz után pozitív mintát adott tesztoszteronra.

Kétéves eltiltásának letöltése után 2009 februárjában, a kaliforniai körversenyen tért vissza egy kisebb amerikai csapat, az OUCH Pro Cycling Team színeiben. Az év végén elhagyta a gárdát és bevallotta, hogy már nem reménykedik abban, hogy valaha részt vehet még a Tour de France-on.