A háromszoros világbajnok nyerte a Milánó-San Remót

2010.03.20. 17:47 Módosítva: 2010.03.20. 22:20

A spanyol Óscar Freire Gomez nyerte szombaton a Milánó-San Remót, az év első tavaszi klasszikus versenyét. A 298 km-es egynapos versenyen ismét mezőnyhajrá döntött, Freire Gomez a nagyesélyes Tom Boonen és Alessandro Petacchi előtt győzött.

A 34 éves Freire Gomez 2004 és 2007 után harmadszor tudta megnyerni a Milánó-San Remót. A Rabobank spanyol sprintere taktikusan versenyzett, a hajrában kivárt, és végül mindenkinél gyorsabb volt az utolsó 200 méteren.

Freire ért elsőként a célba

Milánó központjából indult a közel 300 km-es verseny a jelen legjobb sprintereivel a mezőnyben. Tom Boonen az elmúlt két hónapban mutatott kiváló formája miatt a verseny egyik fő esélyese volt, végül Freire mögött a második helyen ért célba.

L. Armstrong betegség miatt lemondta a versenyt

A tavalyi évhez hasonlóan eredetileg Lance Armstrong is részt vett volna a Milánó-San Remón, de végül pénteken betegség (gyomorfertőzés) miatt visszamondta a szereplést. "Jó lett volna látni Armstrongot a rajtnál, de nem akarunk kockáztatni" - nyilatkozta a csapatfőnök, Johan Bruyneel. Armstrong helyett így a japán Beppu indult a RadioShackben.

A verseny az utolsó 30 km-en belül kezdett izgalmassá válni. A Cipressa nevű emelkedőn 25 km-rel a vége előtt szétszakadt a mezőny, a tavalyi győztes Mark Cavendish sem bírta a nagy tempót és leszakadt a főmezőnytől. 9 km-rel a cél előtt az egyik legjobban várt szakaszon, a 3,7 km hosszú Poggión elindultak az akciók is az élen.

Az olasz bajnoki címvédő Filippo Pozzatto 2 km-rel a vége előtt indított egy nagyobb támadást, de 500 méteren belül utolérte őt a körülbelül 30 fősre csökkent főmezőny. A hajrát aztán a Liquigasos Bennatinak vezették fel az élen, de Óscar Freire Gomez az utolsó 200 méteren kibújt az olasz bringás mögül és megnyerte a versenyt Tom Boonen és Alessandro Petacchi előtt.

A Milánó-San Remo az öt legnagyobb klasszikus verseny egyike, 298 km hosszú útvonalával a leghosszabb egynapos versenye az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) versenynaptárának. Idén 101. alkalommal tartották meg a versenyt, először 1907-ben, azóta a világháborús éveket leszámítva minden évben megrendezték. Hagyományosan a sprinterek versenyének tartják, utoljára 2008-ban, Fabian Cancellara tudott nem sprinthajrában, hanem szökésből hazaérve nyerni. A legtöbbször, hétszer,  Eddie Merckx győzött a Milánó-San Remón, míg a legeredményesebb nemzet az olasz 50 sikerrel.

Eredmény, Milánó-San Remo

1. Óscar Freire, Rabobank             
2. Tom Boonen, Quick Step           
3. Alessandro Petacchi, Lampre-Farnese Vini           
4. Sacha Modolo, Colnago - CSF Inox           
5. Daniele Bennati, Lampre-Farnese Vini           
6. Thor Hushovd, Cervelo Test Team           
7. Francesco Ginanni, Androni Giocattoli