Alberto Contador sem verhetetlen

2010.03.28. 20:59 Módosítva: 2010.03.28. 21:07

A Tour-címvédő allergiája miatt nem tudta megnyerni idei harmadik versenyét, a kétnapos Criterium Internationalt, de a spanyol klasszis nem csalódott, tudja, jó állapotban van. A versenyt záró egyéni időfutamon 2. lett, míg az egyelőre még formán kívüli Lance Armstrong 15. Pierrick Fedrigo személyében francia győzelem született összetettben.

"Alig kaptam levegőt a végén, ezért inkább a saját tempómban akartam tekerni az utolsó két kilométeren. Sajnálom, hogy a kiváló csapatmunkát nem sikerült eredményre váltanom, de senki sem verhetetlen. Nem lehet mindig nyerni, ez a sport szépsége" - mondta Alberto Contador a szombati 175,5 km-es hegyibefutós szakaszról, amelynek végén nem tudta tartani a lépést az élmezőnnyel.

Contador még a szezon előtt említést tett arról, hogy tavasszal általában allergiás tünetekben szenved, ami ezen a versenyen legyőzte őt. De a vasárnapi 7,7 km-es időfutamra azért odatette magát, és mindössze két másodperccel elmaradva az időfutamspecialista David Millar mögött második lett.

Lance Armstrong 15. lett az időfutamon, 17 mp-et kapott Contadortól, ami ilyen rövid távon jelentős különbségnek mondható. "Átlagos volt az időfutam, elég lassan kezdtem, de a végére belejöttem" - értékelt Armstrong a Twitteren.

Lance Armstrong (jobbra) csapattársával, Popoviccsal a szombati szakaszon

A hétszeres Tour-győztes, ahogy előre látta, nincs még csúcsformában, bár a március eleji murciai körversenyhez képest jobban ment már neki. Szombaton 5 km-rel a vége előtt szakadt le a nehéz emelkedőn, és végül két segítőjével, saját tempójában tekerve ért fel a Col de l'Ospedalra közel 5 perc hátrányban Fedrigo mögött.

"A szombat nagyon nehéz volt, általában nem szoktunk ilyen hosszú és kemény hegyeket mászni az évnek ebben a szakaszában. Talán jobban tettem volna, ha egy hosszabb versenyen veszek részt, de nagyon kiváncsi voltam már Korzikára. Nagyon jól éreztem magam" - mondta vasárnap a cyclingnews.com-nak Lance Armstrong

Az összetettet a francia Pierrick Fedrigo nyerte, aki szombati győzelme után a vasárnapi két félszakaszon megtartott előnyéből 14 másodpercet. Az összetett második helyet a Columbiás Michael Rogers szerezte meg, míg a harmadik Armstrong csapattársa, a portugál Tiago Machado lett. Machadán kívül Chris Horner is jól ment a RadioShackből a verseny mindkét napján, ami biztató Armstrong szempontjából a Tour de France-ra nézve, hiszen nagy szüksége lesz majd egy erős csapatra a francia körversenyen.

Eredmények, Criterium International

2. szakasz végeredménye (75 km):
1. Russel Downing,  Sky Professional Cycling Team      1:42:20        
2. Michael Albasini, Team Columbia-HTC            
3. Pierrick Fedrigo, Bbox Bouygues Telecom            
4. Leonardo Duque, Cofidis, Le Credit en Ligne            
5. Florian Vachon, Bretagne-Schuller

3. szakasz végeredménye (7,7 km):
1. David Millar (GBr) Garmin-Transitions      0:09:50       
2. Alberto Contador,  Astana     0:00:02      
3. Michael Rogers, Team Columbia-HTC     0:00:03      
4 . Liéuwe Westra, Vacansoleil Pro Cycling Team     0:00:09      
5. Benat Intxausti, Euskaltel-Euskadi     0:00:11    
... 15. Lance Armstrong, Team RadioShack      0:00:19

Az összetett végeredménye:
1. Pierrick Fedrigo, Bbox Bouygues Telecom      7:11:59       
2. Michael Rogers, Team Columbia-HTC     14 mp hátrány  
3. Tiago Machado, Team RadioShack     15mp
...15. Alberto Contador, Astana 1:08 mp
...47. Lance Armstrong, Team RadioShack  5:05 mp