Contador: Nem tudom, mire számítsak

2010.04.14. 16:08 Módosítva: 2010.04.14. 16:16

A kétszeres Tour-győztes Alberto Contador egy 5 napos spanyolországi versennyel, a Castilla-Leónnal  folytatja felkészülését a júliusi Tour de France-ra. Két és fél hónappal a Tour rajtja előtt kezd egyre érdekesebbé válni a szezon, annál is inkább, mert hamarosan jönnek az Ardennes-i klasszikusok.

"Természetesen szeretnék jól menni és az összetett élén végezni, de egyelőre nem tudom, hogy mire számítsak magamtól és az ellenfeleimtől" - nyilatkozta Contador az 5 napos Castilla-Leónról, amelyen idei harmadik győzelmet arathatja az Algarve-i körverseny és a Párizs-Nizza után. Tudja, hogy nincs még csúcsformában, de sokat vár ettől versenytől, amellyel nem csak a Tour de France-ra, hanem az Ardennes-i klasszikusokra is készül.

Tavaly Contador második volt a Castilla-Leónon, de korábban már kétszer is megnyerte ezt a versenyt. 5 szakaszból áll, közte hegyibefutós etappal és egy 15 km-es egyéni időfutammal. Legnagyobb kihívója a szintén Tour-győzelemre készülő Gyenisz Mencsov lehet, illetve Lance Armstrong fiatal csapattársa, Tiago Machado, aki a Criterium Internationalen megelőzte Contadort összetettben.

Contador (sárga trikóban) a Párizs-Nizzán Valverdével

Contador a spanyolországi verseny után nem pihen sokat, mert elindul a La Flèche Wallonne-on (április 21.) majd négy nappal később a Liège - Bastogne - Liège-en is. Utóbbi azért különösen fontos a számára, mivel a híres egynapos verseny egyes részei megegyeznek az idei Tour második szakaszának útvonalával. A klasszikusok egyébként nem fekszenek annyira Contadornak, 26. helynél előrébb még nem végzett ezeken a versenyeken.

Akik viszont nagy tervekkel készülnek az Ardennes-is klasszikusokra azok a Schleck testvérek, Andy és Frank. Mindkettőjük felkészülését sérülések és egyéb problémák hátráltatták eddig, ennek ellenére úgy érzik, a soron következő egynapos versenyekre már kiváló formában lesznek. Legutóbb a múltheti Baszk körversenyen indultak, ahol Andy 14. lett összetettben, közel 3 perc hátránnyal a győztes Chris Horner és a második Alejandro Valverde mögött. Igaz, hátrányának nagy részét az utolsó etapon, egy 22 km-es egyéni időfutamon szedte össze, amelyről a Twitteren csak annyit mondott: "soha nem mentem még ilyen rossz időfutamot".  Frank a harmadik szakaszon bukott, és fel kellett adnia versenyt.

Hogy valójában milyen formában is vannak a Schleck testvérek az a következő másfél hétben derülhet ki igazán, hiszen a tavalyi Tour-második Andy, és bátyja is kiváló egynapos menők, és nem titkoltan győzni mennek az Ardennes-i klasszikusokra. Vasárnap a hollandiai Amstel Gold Race-szel nyitnak, majd Contadorhoz hasonlóan nekik is a La Flèche Wallonne és a Liège - Bastogne - Liège következik.

Eredetileg Lance Armstrong is ott lett volna a vasárnapi Amstel Gold Race-n, de múlt héten családi és egyéb okok miatt lemondta. Más kérdés, hogy közbejött gyomorbetegsége miatt amúgy sincs még olyan állapotban, hogy versenyezni tudjon. Otthonában, Texasban edz, szabadnapján pedig egy új RadioShackes spot forgatásán vesz részt.

Alejandro Valverde nincsen rossz formában, a múltheti Baszk körversenyen két szakaszt is megnyerve végül második lett összetettben, mindössze 7 másodperccel elmaradva a győztes Hornertől. Elhúzódó doppingügye azonban még mindig nincs lezárva: annyi biztos, hogy két éves Olaszországi eltiltását a Nemzetközi Sportdöntő Bíróság (CAS) jóváhagyta, és továbbra is fenn áll a lehetőség, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) minden országra kiterjeszti Valverde eltiltását.

Emiatt március második felében Valverde csapata egy időre vissza is léptette a tavalyi Vuelta-győztest a versenyzéstől, de ezt hamar fel is oldották. Az UCI elnöke két héttel ezelőtt azt mondta, még lesz egy fontos tárgyalás az ügyben a CAS-nál, addig az UCI nem hoz semmilyen ítéletet Valverde ellen. Így a tervek szerint Valverde is elindul mindhárom Ardennes-i klasszikuson, a Schleck testvérek egyik fő kihívója lehet, hiszen neki is fekszenek az egynaposok.