15 méterrel a vége előtt győzték le Contadort

2010.04.21. 17:55 Módosítva: 2010.04.21. 21:49

Alberto Contador méterekre volt attól, hogy megszerezze idei 4. győzelmét a szerdai Fleche Wallonne-on, de az átlagban 9%-os meredekségű Mur de Huy legvégét már nem bírta, és az okosan versenyző Cadel Evans nagyjából 10 méterrel a cél előtt beelőzte őt a második Joaquin Rodriguezzel együtt. A Schleck testvéreknek megint nem jött össze, Valverdének sem volt esélye a győzelemre.
Vasárnap a Liege-Bastogne -Liege-en újra lehet próbálkozni.

"Voltam már 2., 5..7. is ezen a versenyen, de győznöm most sikerült először, fantasztikus siker" - nyilatkozta a célbaérés után a tavalyi világbajnok, Cadel Evans, aki a korábbi évek tapasztalatai után megfontoltan versenyzett a 198 km-es verseny utolsó emelkedőjén: csak száz méterrel a vége előtt indította el a hajrát, és ez most győzelmet ért neki. Ez volt idei első győzelme, és klasszikus egynapos versenyen most először nyert pályafutása során.

Cadel Evans Rodriguez és Contador előtt a célnál

Contador is tudta mi vár rá a Mur de Huyon, de túl korán vette át az euskateles Igor Anton támadását, pár méterrel a cél előtt teljesen elkészült az erejével, és ezt a fokozatosan felzárkózott Cadel Evans kíméletlenül kihasználta. Contador végül 3. lett, mert a szintén spanyol Rodriguez is lehagyta a legvégén.

Cadel Evans

Születési idő/hely: 1977.02.14., Ausztrália
Jelenlegi csapata: BMC Racing Team
Legjobb eredményei: világbajnok (2009), UCI ProTour-sorozat győztese (2007), 2* Tour de France-második (2007,2008), Vuelta a Espana-harmadik (2009), Fleche Wallonne győztese (2010)

"Csalódott voltam, hogy ilyen kevéssel a vége előtt értek utol, de azért a 3. hely is jó eredmény. Én nem vagyok egynapos menő, mert a legfőbb erősségem, hogy mindig tudok újítani, és ha hozzávesszük még az ideutazás körülményeit is, elégedett lehetek. De tény, amikor ennyire közel voltál a győzelemhez, nem esik jól harmadiknak lenni" - mondta a cyclingnews.com-nak Alberto Contador, aki azt újfent bizonyította, hogy nagyon nehéz lesz megverni a Touron.

Az élmezőny együtt érkezett meg az utolsó emelkedőhöz, a Mur de Huy-hoz, de gyorsan elkezdődtek az akciózások. Először a RadioShackes, korábbi Tour-második Andreas Klöden lőtt ki hatalmas iramban a mezőnyből, de hamar elfáradt, és utolérték őt Contadorék. Ekkor indított támadást Igor Anton, és Contador azonnal tette is rá a kereket.

Ők ketten egyébként a múltheti Castilla-León körverseny 3., hegyibefutós szakaszán is összecsaptak, és akkor Anton néhány másodperccel legyőzte Contadort (igaz, a végső győztes Contador lett). A Tour-címvédő most nem hagyta magát, de mint utólag kiderült, ráfizetett a nagy tempóra: Cadel Evansék a saját ritmusukban lassacskán felzárkóztak Contadorra, és Evansben még volt annyi, hogy erősíteni tudott a végén, Contador viszont nem.

A múlt vasárnapi Amstel Goldhoz hasonlóan, a Schleck testvérek a verseny döntő szakaszáig erősnek tűntek - a 3 km-rel a vége előtt támadással próbálkozó Valverdével együtt -, de nem volt esélyük nyerni. Ettől független Schleckék nem voltak elkeseredve, és vasárnap, a Liege-Bastogne-Liege-en újra megpróbálják. "Ma is megmutattuk, hogy erősek vagyunk, és azt is, mennyire jól együtt tudunk működni a tesómmal. Nem mondok semmit a vasárnapról, de nem nagy titok, hogy ismét össze fogunk dolgozni" - mondta Frank Schleck, aki 42. lett. Andy Schleck Valverdével együtt 11 másdoperc hátránnyal, a 8-9. helyen ért célba, míg a tavalyi Tour-4. Bradley Wiggins a 67. lett.

Az biztos, hogy a vasárnapi Liege-Bastogne-Liege, amely a tavasz utolsó egynapos klasszikusa lesz, óriási versenyt ígér, mindenki győzni akar majd. Contador is úgy fogalmazott, hogy bár nem tudja mi vár rá Liege-ben, ha úgy alakul, mindent megtesz majd a győzelemért. "Nem tudom, mire számíthatok, de ha meg tudnám nyerni, az szinte felérne egy három hetes körversenyen elért sikerrel".

A La Fleche Wallonne végeredménye
Charleroi - Huy 198 km

1. Cadel Evans,  BMC Racing Team      4:39:24       
2. Joaquin Rodriguez Oliver, Team Katusha            
3.  Alberto Contador Velasco, Astana            
4. Igor Anton Hernandez, Euskaltel - Euskadi     0:00:06      
5. Damiano Cunego, Lampre-Farnese Vini     0:00:09      
6. Philippe Gilbert, Omega Pharma-Lotto     0:00:11      
7. Christopher Horner, Team Radioshack            
8. Alejandro Valverde Belmonte, Caisse d'Epargne            
9. Andy Schleck, Team Saxo Bank            
10.  Ryder Hesjedal, Garmin - Transitions