Valverde utoljára nyert idén?

2010.05.03. 11:22 Módosítva: 2010.05.03. 11:55

Alejandro Valverde győzelmével ért véget vasárnap a Tour de Romandie, de a spanyol klasszis elképzelhető, hogy utoljára örült az idén: az UCI ugyanis májusra ígéri, hogy végre dönt elhúzódó doppingügyével kapcsolatban. Lance Armstrong az elmúlt 5 napban az amerikai Tour of the Gilán versenyzett, hogy pótolja versenykilométer-hiányát.

"Profitálni tudtam a jó formámból, amelyet a klasszikusokon szereztem, bár kezdem mostmár fáradtnak érezni magam. Most egy kis pihenő következik, aztán folytatom a készülést, a következő versenyem a Dauphine Libere lesz" - nyilatkozta a Tour de Romandie megnyerése után Alejandro Valverde. A spanyol klasszis az utolsó szakaszon aratott győzelmével biztosította be az összetett sikerét.

alejandro valverde

Ez volt Valverde második összetett győzelme idén, februárban a Mediterrán Touron is nyerni tudott. Hogy júniusban tényleg ott lesz-e a Dauphine Libere-n majd júliusban a Tour de France-on az viszont még kérdéses, mert a CONI (Olasz Olimpiai Bizottság) egyre inkább nyomást gyakorol a Nemzeközi Kerékpáros Szövetségre (UCI), hogy Valverde olaszországi eltiltását terjessze ki minden országra. Valverde fellebbezése márciusban kudarcot vallott, és az UCI maga is fellebbezett a CAS-nál (Nemzetközi Sportdöntő Bíróság) Valverde eltiltásának kiterjesztése miatt: amennyiben helyben hagyják, kérvényeni fogja az UCI a spanyol szövetségnél Valverde teljes, két évre szóló eltiltását. Májusra ígéri a döntést az UCI.

Mark Cavendish bocsánatot kért bemutogatása után, de a versenybíróság így is 6000 svájci frankra büntette, a csapata pedig kizárta a versenyről. "Nyilvánosan szeretnék elnézést kérni, tényleg üzenni akartam a kritikusaimnak, de rájöttem, hogy nem a legjobb megoldást választottam erre" - mondta Cavendish. A brit sprinter tavaly több, mint 30 győzelmet szerzett, közte 6 szakaszgyőzelmet a Touron, idén viszont nagyon nem ment neki edddig, mindössze második sikere volt a csütörtöki.

Az összetettben Velverde mögött a szlovák Spilak és  Mencsov végzett a dobogón.

Tour de Romandie (április 27-május 2., Svájc)

Az összetett végeredménye:

1     Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne      17:37:55    
2     Simon Spilak  Lampre-Farnese Vini     0:00:11     
3     Denis Menchov Rabobank     0:00:21     
4     Michael Rogers Team HTC - Columbia     0:00:35     
5     Vladimir Karpets  Team Katusha     0:00:42     
6     Janez Brajkovic Team Radioshack     0:00:52     
7     Tiago Machado Team Radioshack     0:01:16     
8     Marco Pinotti Team HTC - Columbia     0:01:27     
9     Marcel Wyss Cervélo TestTeam     0:01:28      
10    Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel - Euskadi     0:01:34

Szakaszgyőztesek:
Prológ: Marco Pinotti Team HTC - Columbia
1. szakasz: Peter Sagan Liquigas-Doimo
2 szakasz:  Mark Cavendish Team HTC - Columbia
3. szakasz:  Richie Porte Team Saxo Bank
4. szakasz:  Simon Spilak (Lampre-Farnese Vini
5. szakasz: Alejandro Valverde

Lance Armstrong az USA-ban, a Tour of the Gilán folytatta felkészülését a júliusi Tourra. Két RadioShackes csapattársával versenyzett saját kerékpáros boltjának színeiben, és egyetlen célja az volt, hogy az 5 napos versenyen pótolja versenykilométer-hiányát. Márciusban a Milan-San Remót kellett kihagynia, áprilisban pedig egy franciaországi körversenyt és az egynapos Amstel Goldon nem indult betegség miatt. Armstrong sokat dolgozott Leipheimernek, aki meg is nyerte az összetett versenyt.

Armstrong a Tour of the Gilán
(Fotó: tourofthegila.com)