Ivan Basso már csak elveszítheti ezt a Girót

2010.05.30. 07:12

Ivan Bassót már csak egy 15 km-es egyenkénti időfutam választja el élete második Giro d'Itália győzelmétől. Ugyan nem kimondottan időfutammenő, de a második helyen álló David Arroyo sem, ráadásul a táv is rövid, így Basso ha csak nem esik el, biztosan megtart valamennyit 1:15 másodperces előnyéből.

Bassónak áll a rózsaszín trikó

Ettől függetlenül Basso azért óvatosan nyilatkozott a zárószakasz előtt. "Megnyugtatónak mondható előnyöm van, de én mindig elővigyázatos vagyok, úgy fogok felkészülni az időfutamra, mintha semmi sem dőlt volna még el. Az utolsó méterig koncentrált akarok maradni. Aztán majd ünnepelünk" - mondta Basso, aki 2006-ban, két éves eltiltása előtt nyert először Girót.

A szombati, utolsó hegyi szakaszon Basso taktikus versenyzésének és a csapata erőfeszítéseinek köszönhetően néhány másodperccel növelni tudta előnyét Arroyóval szemben. Bevallotta, kicsit rizikós volt elengedni az összetettben 8. helyen állt Alekszandre Vinokurovot, de bízott csapatában és csapatfőnöke taktikájában.

Bejött nekik, ráadásul a csapattárs, Vincenzo Nibali megtartotta harmadik helyét összetettben. Igaz, mindössze egy másodperccel vezet a negyedik Michele Scarponi előtt. Scarponi szombaton 18 másodpercet hozott Nibalin, ami lehetett volna több is, de a végén Basso csapattársa miatt lehajrázta őt, és elvitte a nyolc másodperces jóváírást.

Cadel Evans Vinokurovhoz hasonlóan szakaszt szeretett volna nyerni, de egyiküknek sem jött össze. Vinokurov az utolsó kilométerekre nagyon elfáradt, Cadel Evans pedig későn, csak az utolsó 3 km-en belül támadott. Evans győzni jött a Giróra, de úgy néz ki, dobogóra sem kerül, az 5. helyen áll 3:47 másodperc hátránnyal.

Igaz, a 3. helytől "csak" 51 másodperc választja el a világbajnokot, de nagy kérdés, hogy 15 km alatt le lehet-e dolgozni ekkora hátrányt. Az biztos, hogy Evansnek jobban fekszik az időfutam, bár a vasárnapi etap egy közbeiktatott rövid, de meredek emelkedő miatt azért nem egy klasszikus időfutam, és kedvez Nibalinak és Scarponinak.

Az összetett jelenlegi állása itt tekinthetó meg .