Portugál nyert a franciák nemzeti ünnepén

2010.07.14. 23:47

Szabad utat engedett a mezőny a szökevényeknek, közülük Sergio Paolinho győzött, negyedórát verve a bolyra. Schleck megtartotta a sárga trikót, Cadel Evans vasárnap óta törött könyökkel versenyez.

Július 14-e, az úgynevezett Bastille-nap mindig kiemelt figyelmet kap a hazai versenyzők részéről. A nemzeti ünnepen francia kerékpárosnak nyerni kétszeres elismerést jelent. Ezért szinte garantálható volt, hogy valaki közülük megpróbálkozik egy elmenéssel. A szerdai etap bár tartalmazott két nehezebb hegyet, mégis inkább átmenetinek számított, mely remek lehetőséget biztosított egy sikeres szökésnek. Ennek megfelelően a rajt után máris egymást érték a támadások, mindenki megpróbált a zöld utat kapó szökésbe belekerülni.

A nyerő csoport 30 kilométer megtétele után alakult ki: Mario Aerts (Omega Pharma-Lotto) , Dries Devenyns (QuickStep), Sergio Paolinho (RadioShack) és Vasili Kiryienka (Caisse d'Epargne). Hosszú üldözés után sikerült még két franciának, Maxime Bouet (Ag2r) és Pierre Rolland (Bbox) is felérni rájuk, reményt adva a hazai szurkolókak.

Az összetett élén állók meglehetős passzivitással szemlélték, hogy a hatos 12 percre tornássza fel az előnyé. A szökevények összetettbe nem tudtak beleszólni, a favoritok pedig mára meg nem támadási szerződést kötöttek, és kényelmes tempóban tekertek a célig, nehezebb napokra tartogatva erejüket.

Az élcsoportot először Mario Aerts támadta be 15 km-nél, de őt hamar szerelték, Paulinho és Kiryienka vette át a vezetést, és gyorsan egy perc körüli előnyt harcoltak ki. A sprintben Armstrong csapattársa a portugál Paulinho bizonyult erősebbnek. Így a RadioShack egy szakaszgyőzelemmel vigasztalódhat Armsrtong összetettbeli gyenge szereplése után.

A hegyi trikó régi-új gazdájára került vissza Pinaeu lehajrázta Charteau-t az első kategóriás hegyen. Előnye azonban mindössze egy pont. A zöld trikóért való verseny is egyre szorosabb Petacchi ma minden alkalommal több pontot szerzett, mint Hushovd, így a norvég már csak nyolc ponttal vezet.

Kettétört álom

A keddi etap legnagyobb vesztese a tavaly világbajnokságot nyerő ausztrál Cadel Evans, aki még a napot sárga trikóban kezdte, de a szakasz végén már nyolcperc hátrányba került a új éllovassal szemben. Evans már vesztette el korábban háromhetes körversenyek trikóit, a Giroín és a Vueltán is csupán egy napig viselte, de most úgy tűnt, hogy csapata a BMC kontrollálja az eseményeket, és megtartja az előnyét. Az első komolyabb iramváltásnál azonban Evans lemaradt a többi favorittól, és elbukta a sárga trikót Mint később kiderült ennek nemcsak a hőség, vagy a pihenőnap – sok kerékpáros a pihenés következtében teljesen elveszti a verseny ritmusát – volt az oka. Az ausztrál bringás végig szenvedve, törött könyökkel ment az etapon. Evans vasárnap bukott, és ugyan kezét fizioterápiás kötéssel bugyolálták be, senki nem gondolta, hogy komoly fájdalmakkal küzd. Csak a balsikerű szakasz után árulták el, hogy csonttöréssel hajtott. „ A csapatunk úgy döntött, hogy nem számolunk be senkinek a törésről, nem akartuk, hogy az ellenfeleink tudjanak erről, és már a korai hegyeken elkezdjék támadni őt” – adott magyarázatot a titkolózásra Jim Ochowiz, a BMC csapat tulajdonosa a cyclingnews.com –nak. Ekkora hátrányban és törött kézzel már képtelen lesz visszakapaszkodni az élre Cadel Evans. Így idén lemondhat arról az álmáról is, hogy ő lesz az első ausztrál Tour győztes.

Eredmények

10. szakasz, Chambéry - Gap 179 km

1. Sergio Paulinho (Por )Radio Shack

2. Vasili Kiryienka (Blr) Caisse d’Epargne)

3. Dries Devenyns (Bel) Quick Step + 1:29

4. Pierre Rolland (Fra) Bbox

5. Mario Aerts (Bel) Omega Pharma-Lotto

Összetett: (sárga trikó)

1. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank 49:00:56

2. Alberto Contador (Spa) Astana + 41 mp

3. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi + 2:45

4. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank +2:58

5. Jürgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3:31

6. Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack + 3:59

7. Robert Gesink (Ned) Rabobank + 4:22

8. Luis Leon Sanchez (Spa) Caisse d’Epargne + 4:41

9. Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha + 5:08

10. Ivan Basso (Ita) Liquigas + 5:09

16. Carlos Sastre (Spa) Cervélo + 7:13

18. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 7:47

31. Lance Armstrong (USA) RadioSchack +17:22

Pontverseny (zöld trikó)

1. Thor Hushovd (Nor) Cervélo 128 pont

2. Geraint Thomas (GBr) Sky Professional 120 pont

3. Robbie McEwen (Aus) Team Katusha 107 pont

5. Mark Cavendish (Gbr) Team HTC - Columbia 85 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Jerome Pineau (Fra) QuickStep 91 pont

2. Anthony Charteau (Fra) Bbox 90 pont

2. Christophe Moreau (Fra) Caisse d’ Epargne 62 pont