Új országúti kerékpáros szupercsapat alakul

2010.08.22. 20:46

Carlos Sastre után Gyenisz Mencsovot is leigazolta a most formálódó ProTour csapat, a Geox. Jó esélyekkel mehetnek a Grand Tour-okra.

Gyenisz Mencsov, a 2009-es Giro d’ Italia győztese, és kétszeres Vuelta d’ Espagna-nyertes a Rabobankot hagyta ott a Geox kedvéért. A Footon-Servetto-ból alakuló csapat így egy újabb háromhetes körverseny-menőt szerzett meg. Korábban a 2008-as Tour győztes Carlos Sastre jelentette be átigazolását a Cervelóból. Marco Gianetti csapatvezető szerint a Sastre és Mencsov kiválóan kiegészítik egymást, így a nagy körversenyeken, jó taktikával eredményesen szerepelhetnek majd.

A Geox azonban Mencsov leigazolásával még nem fejezte be a csapatépítést, további neves versenyzőket próbálnak megszerezni. A csapattal már hírbe hozták a szintén Giro-győztes Damiano Cunegót és Armstrong korábbi segítőit, a szlovén Janez Brajkovicsot és az amerikai Chris Hornert is.

Mencsov Rabobankos segítőit is leigazolta a Geox, így Dimitrij Kozoncsuk és Mauricio Ardila is követte kapitányát az új csapatba. Mencsovot a legnagyobb orosz cégek, mint a Gazprom és a Rosztechnologi támogatását is élvező Katusha is régóta szerette volna leigazolni, de a múlt heti tárgyalások ellenére az olasz csapatot választotta az orosz klasszis.

A Footon-Servetto eddig nem büszkélkedhetett túl jó eredményekkel, idén csupán tíz győzelmet szerzett. Ezzel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség csapatranglistáján a 30-ból a 29. helyen áll.