Nem alkohol ez, hanem kiégési szindróma

2010.08.25. 15:41

Jan Ullrich tíz évvel ezelőtt még olimpiai bajnokságot nyert Sydneyben, 1997-ben a Tour-on is győzött, de sikerei ellenére a kerékpársport tragikus sorsú alakjai közé tartozik. A német sajtó most alkoholproblémáiról ír, de Ullrich állítja, más betegségben, kiégési szindrómában szenved.

Hiába számított őstehetségnek a még NDK-színekben kezdő Ullrich, egész sportpályafutását végigkísérték az alkohol- és drogbotrányok. Képességei alapján több Tour de France-győzelem is benne volt, de szerencsétlenségére Lance Armstrongéval esett egybe versenyzői korszaka, így afféle örökös második lett. Feltehetőleg a nagy elvárások és a sikertelenség is hozzájárulhatott Ullrich nem igazán sportszerű életviteléhez.

Ullrich sohasem bukott meg versenyen doppinggal, különféle szerekkel mégis meggyűlt a baja. A doppinglistán persze nem szerepel, de a sportolók számára mégis tiltott szernek minősülhetnek az édességek. Ullrich rendkívül édesszájú volt, így állandóan súlyproblémákkal küzdött, de ezzel csupán saját eredményességét veszélyeztette.

Alkoholproblémái 2002-ben kaptak először nyilvánosságot, májusban ittas vezetés miatt vonták be jogosítványát. Egy hónappal később aztán a doppinglistán szereplő amfetamint is találtak a szervezetében.

Ullrich tagadta, hogy teljesítményfokózóként használta volna a szert, állította, egy müncheni diszkóban kapott egy idegentől két extasy tablettát, és csupán ki akarta próbálni azt. Kíváncsisága fél éves eltiltást eredményezett, kirúgták akkori csapatából, a Telekomból is.

Hogy Ullrich rendszeresen használt volna drogokat, arra nincs bizonyíték, de alkoholizmusa nyílt titok volt. Akkori élettársa, Gaby nyilatkozta Ullrich ittas vezetése után: “Fel kéne hagynia az alkohollal, már torkig vagyok vele.”

Nem tudni, hogy Ullrich akkor le tudta-e küzdeni káros szenvedélyét, de három évvel később szakítottak. Hagen Bossdorf német újságíró is tanúja volt a kerékpáros nagyivó szokásainak, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung így idéz önéletrajzából: “Amikor később fizettünk, észrevettük, hogy három üveg vörösbor is van a számlán. És azt mind egyedül ihatta meg.”

Honlapján Ullrich vad spekulációnak nevezi, hogy most alkoholproblémák miatt cikkeznek róla, és megerősíti, hogy kiégési szindrómában szenved.

"Szeretném egyértelműen tisztázni, hogy nincsenek alkoholproblémáim. Az efféle híreszteléseknek semmiféle valóságalapjuk nincs" - írta magáról az egykori Tour-győztes.

A 36 éves exklasszis a következő hónapokban visszavonul a nyilvánosság elől, és ezt próbálja kikezeltetni, hogy újra legyen kedve biciklire ülni.